Przepis na tiramisu był przez wiele lat skrywany przez włoskich szefów kuchni. Gdy zaczął rozprzestrzeniać się po świecie, bardzo szybko zyskał sławę. Nic dziwnego, pyszny, delikatny, jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i wprowadza nasze kubki smakowe w stan rozkoszy.
Tiramisu - przepis klasyczny
Przepis na tiramisu jest bardzo prosty. Oto jak wygląda prawdziwy włoski przepis na tiramisu!
Składniki:
- 250 g podłużnych biszkoptów,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 - 5 świeżych jaj,
- 50 g cukru,
- kilka łyżek likieru Amaretto,
- 5 łyżek kawy,
- kakao do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Przygotować mocną kawę espresso. Pozostawić do ostygnięcia (można schłodzić ją w lodówce), a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do niej serek mascarpone.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszać z masą z żółtek i mascarpone.
- Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać w naczyniu.
- Na biszkopty wyłożyć masę. Na masie ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą i amaretto biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość poprószyć kakao.
- Chłodzić przez kilka godzin.
Przepis na tiramisu można również wielokrotnie udoskonalać. Bardzo popularne stało się również tiramisu bez jajek. To tiramisu świetnie sprawdzi się, gdy podamy je w pucharkach.
Tiramisu bez jajek. Tiramisu w pucharkach [PRZEPIS]
Nie lubisz jajek lub nie możesz ich jeść? Żaden problem! Nie musisz rezygnować z tiramisu! Pyszny deser można wykonać bez nich. Przedstawiamy przepis na tiramisu bez jajek. Można go jeść w pucharkach.
Składniki:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 kieliszek likieru,
- schłodzona śmietanka 30-36% (200 g),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- kakao do oprószenia.
Przygotowanie
- W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i przestudzić aż będzie chłodna. Następnie wymieszać z likierem. Biszkopty moczyć w mieszance i ułożyć je na dnie pucharków.
- Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone.
- Połowę masy wyłożyć na biszkopty, a na niej ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem.
- Pucharki wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tort tiramisu [PRZEPIS]
Tort tiramisu jest idealny na imprezy, wieczory ze znajomymi czy niedzielny podwieczorek. Poza tym bardzo łatwo go wykonać. Z tortem tiramisu poradzi sobie każdy.
Składniki:
- 750 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej),
- 100 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- biszkopty,
- kawa rozpuszczalna,
- likier Amaretto,
- gorzka czekolada do dekoracji.
Przygotowanie:
- Biszkopty zwilżyć w mocnej zaparzonej kawie z dodatkiem likieru Amaretto.
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić (trzepaczki do ubijania piany z białek) do powstania gęstego kremu.
- Biszkopty wyłożyć w tortownicy. Na nie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych.
- Następnie wyłożyć kolejny biszkopt, nasączyć. Powtórzyć proces.
- Boki tortu wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto Tiramisu na biszkopcie [PRZEPIS]
Ciasto tiramisu na biszkopcie jest niezwykle apetyczne. Jeżeli chcemy zrezygnować ze zwykłych biszkoptów, możemy sami upiec biszkopt.
Składniki:
- 6 jajek, w temp. pokojowej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 6 żółtek,
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru,
- 750 g mascarpone.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Białka ubijać aż się dobrze spienią. Dodawać powoli cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne. Stopniowo dodawać żółtka. Dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Połączyć składniki w jednolitą masę bez grudek.
- Masę wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut.
- Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 3 krążki.
- W małym garnku zagotować 2 szklanki wody, odstawić z ognia. Na garnku zawiesić miskę z żółtkami. Do żółtek dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się puszysta. Wówczas miskę odstawić na blat.
- W drugiej misce miksować serek mascarpone z ubitymi żółtkami i mieszać aż do połączenia się składników w jednolitą masę.
- Biszkopty na zmianę przekładać masą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Tiramisu - znaczenie. Ile kalorii ma tiramisu?
Często zastanawiamy się, jakie jest znaczenie deseru tiramisu. W dosłownym tłumaczeniu znaczenie tiramisu to: ocknąć się, przebudzić się, 'popraw mi humor'. Ten deser idealnie sprawdzi się więc jako zastrzyk endorfin. Ze spożywaniem tiramisu powinniśmy uważać, jeżeli jesteśmy na diecie. Kawałek tortu tiramisu waży 170 g i zawiera 570 kalorii.