Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tiramisu przepis. Jak zrobić tiramisu bez jajek, z mascarpone, na biszkopcie, czy tort tiramisu?

Joanna Zajchowska
Przepis na tiramisu jest bardzo prosty, dlatego chętnie przygotowujemy go dla gości. Tiramisu - przepis włoski - jest w Polsce bardzo popularny. Doradzamy wam, jak przygotować tiramisu bez jajek. Podpowiadamy, jak zrobić tort tiramisu, a jak tiramisu z mascarpone. Przeczytajcie!

Przepis na tiramisu był przez wiele lat skrywany przez włoskich szefów kuchni. Gdy zaczął rozprzestrzeniać się po świecie, bardzo szybko zyskał sławę. Nic dziwnego, pyszny, delikatny, jajeczno-serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem. Deser jest wilgotny, wręcz rozpływający się w ustach i wprowadza nasze kubki smakowe w stan rozkoszy.

Tiramisu - przepis klasyczny

Przepis na tiramisu jest bardzo prosty. Oto jak wygląda prawdziwy włoski przepis na tiramisu!

Składniki:

  • 250 g podłużnych biszkoptów,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 - 5 świeżych jaj,
  • 50 g cukru,
  • kilka łyżek likieru Amaretto,
  • 5 łyżek kawy,
  • kakao do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mocną kawę espresso. Pozostawić do ostygnięcia (można schłodzić ją w lodówce), a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do niej serek mascarpone.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek wymieszać z masą z żółtek i mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzać krótko w kawie i układać w naczyniu.
  6. Na biszkopty wyłożyć masę. Na masie ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą i amaretto biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość poprószyć kakao.
  7. Chłodzić przez kilka godzin.

Przepis na tiramisu można również wielokrotnie udoskonalać. Bardzo popularne stało się również tiramisu bez jajek. To tiramisu świetnie sprawdzi się, gdy podamy je w pucharkach.

Tiramisu bez jajek. Tiramisu w pucharkach [PRZEPIS]

Nie lubisz jajek lub nie możesz ich jeść? Żaden problem! Nie musisz rezygnować z tiramisu! Pyszny deser można wykonać bez nich. Przedstawiamy przepis na tiramisu bez jajek. Można go jeść w pucharkach.

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 1 kieliszek likieru,
  • schłodzona śmietanka 30-36% (200 g),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • kakao do oprószenia.

Przygotowanie

  1. W miseczce rozpuścić kawę we wrzątku i przestudzić aż będzie chłodna. Następnie wymieszać z likierem. Biszkopty moczyć w mieszance i ułożyć je na dnie pucharków.
  2. Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukier puder. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone.
  3. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, a na niej ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie i likierze biszkoptów. Na górę wyłożyć pozostały krem.
  4. Pucharki wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tort tiramisu [PRZEPIS]

Tort tiramisu jest idealny na imprezy, wieczory ze znajomymi czy niedzielny podwieczorek. Poza tym bardzo łatwo go wykonać. Z tortem tiramisu poradzi sobie każdy.

Składniki:

  • 750 g serka mascarpone (schłodzonego),
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej),
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • biszkopty,
  • kawa rozpuszczalna,
  • likier Amaretto,
  • gorzka czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Biszkopty zwilżyć w mocnej zaparzonej kawie z dodatkiem likieru Amaretto.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić (trzepaczki do ubijania piany z białek) do powstania gęstego kremu.
  3. Biszkopty wyłożyć w tortownicy. Na nie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych.
  4. Następnie wyłożyć kolejny biszkopt, nasączyć. Powtórzyć proces.
  5. Boki tortu wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.

Ciasto Tiramisu na biszkopcie [PRZEPIS]

Ciasto tiramisu na biszkopcie jest niezwykle apetyczne. Jeżeli chcemy zrezygnować ze zwykłych biszkoptów, możemy sami upiec biszkopt.

Składniki:

  • 6 jajek, w temp. pokojowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru,
  • 750 g mascarpone.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  2. Białka ubijać aż się dobrze spienią. Dodawać powoli cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut, aż będą sztywne. Stopniowo dodawać żółtka. Dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Połączyć składniki w jednolitą masę bez grudek.
  3. Masę wstawić do piekarnika i piec przez około 35 - 40 minut.
  4. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 3 krążki.
  5. W małym garnku zagotować 2 szklanki wody, odstawić z ognia. Na garnku zawiesić miskę z żółtkami. Do żółtek dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się puszysta. Wówczas miskę odstawić na blat.
  6. W drugiej misce miksować serek mascarpone z ubitymi żółtkami i mieszać aż do połączenia się składników w jednolitą masę.
  7. Biszkopty na zmianę przekładać masą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tiramisu - przepis.
Tiramisu - przepis. Wikipedia

Tiramisu - znaczenie. Ile kalorii ma tiramisu?

Często zastanawiamy się, jakie jest znaczenie deseru tiramisu. W dosłownym tłumaczeniu znaczenie tiramisu to: ocknąć się, przebudzić się, 'popraw mi humor'. Ten deser idealnie sprawdzi się więc jako zastrzyk endorfin. Ze spożywaniem tiramisu powinniśmy uważać, jeżeli jesteśmy na diecie. Kawałek tortu tiramisu waży 170 g i zawiera 570 kalorii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska