https://gazetakrakowska.pl
reklama
18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek 2013: do której cukierni zajrzycie? [SONDA]

(jag)
Cukiernia Antoni Adamek z os. Dywizjonu 303 nr 67 robi świeżutkie i pachnące pączki z różanym nadzieniem. Zapraszamy do sklepów firmowych m.in. na Nowy i Stary Kleparz, Pasaż Ruczaj, Plac Łagiewnicki.
Cukiernia Antoni Adamek z os. Dywizjonu 303 nr 67 robi świeżutkie i pachnące pączki z różanym nadzieniem. Zapraszamy do sklepów firmowych m.in. na Nowy i Stary Kleparz, Pasaż Ruczaj, Plac Łagiewnicki. Adam Wojnar
Tłusty Czwartek 2013 rozpoczęty! Wielu na pewno czeka z utęsknieniem na tej najsłodszy dzień w roku. Tłusty czwartek pozwala pofolgować apetytowi. Co wybrać: pączki czy chrust? My wzięliśmy pod lupę pączki z krakowskich i wielickich cukierni. Czy są pośród nich Wasze ulubione?

Tradycyjnie pączki w Polsce smaży się na smalcu i takie są podobno najsmaczniejsze. Kucharze zalecają smażenie na mieszaninie smalcu z olejem przeznaczonym do głębokiego smażenia w stosunku 2:1. Znakomicie do smażenia pączków nadają się także tzw. frytury kulinarne, które powstają na bazie oleju palmowego. Tłuszcz palmowy zawiera przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, a tylko śladowe ilości kwasów nienasyconych.

1 pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego. Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok.50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.

Wybierz najlepsze zdjęcie naszych fotoreporterów 2012 roku [GALERIA]


Możesz wiedzieć więcej!Kliknij, zarejestruj się i korzystaj już dziś!

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

n
nex
SUPER POCZĄKi, dawno takich dobrych nie jadłem
niesamowicie delikatne z dobrym nadzieniem - świetne
o
o_O
Co to za cukiernie: 1, 2, 3, 4, 5...? Nie dało się wpisać nazw w sondzie?

Nje klykam. :P
B
Bartek
ilość nadzienia w środku to porażka!!!BARDZO MAŁO nadzienia w pączku a pączek kosztuje 1.70 jest gorszy od tych z hipermarketów ze względu na małą ilość nadzienia.Nie dajcie się nabrać ładnym wyglądem pączka,ja kupiłem 12 sztuk i żałuję.
Z
Zuzka
Najlepsze paczki piecze pan Kwiatkowski os.Tysiaclecia cukiernia "PTYS"!!!! Jadlam wiele paczkow ale tam sa NAJLEPSZE!
C
Cukiernik
dlaczego w sondzie od razu jest zaznaczony numer 1 ?? NIE KUPUJE SIĘ PĄCZKÓW W TŁUSTY CZWARTEK największa masówka na starym oleju . Pączki jeśli już to około poniedziałku sie kupuje bo świeże
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska