![Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ff/03/5b916e69f3e88_o_large.jpg)
TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Pierogi z kaszanką i ziemniakami gorlickich gospodyń
Składniki na ciasto
1 kg mąki pszennej
100 ml oleju lub 1/2 kostki roztopionej margaryny
1 całe jajko
1 łyżeczka soli
3 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg dobrej kiszki wiejskiej
1/2 kg słoniny
3 cebule pokrojone w kostkę
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników wyrobić ciasto. Następnie ciasto włożyć do foliowego woreczka i zostawić na godzinę na stolnicy.
Farsz. Słoninę pokroić w kostkę, wyłożyć na patelnię, podsmażyć z cebulą na złoty kolor. Połowę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów. Drugą połowę tłuszczu dodać do zmielonych ziemniaków i lekko ogrzanej kiszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego kwadraty, na które nakładać farsz. Wrzucać pierogi na lekko osoloną, gotującą się wodę. Gotować ok.5 min. Po ugotowaniu okrasić je słoniną z cebulą. Świetnie smakują przypieczone na patelni.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>