11 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą Justyny Kalemby z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/78/89/5b916ec9c02e8_o_large.jpg)
fot. archiwum
TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą Justyny Kalemby z Brzezinki
Składniki
2 kg ziemniaków
2-3 cebule
30-40 dag dobrego boczku
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w piórka. Boczek pokroić w kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układać warstwowo: posolone i popieprzone plastry ziemniaków, cebulę i boczek. Układać aż do skończenia składników, kończąc ziemniakami.
Zapiekankę wstawić na około dwie godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>