![Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków Marii Jabcoń ze...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/32/24/5b916f10e43ca_o_large.jpg)
TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Kulasina, czyli danie z tartych ziemniaków Marii Jabcoń ze Skomielnej
Składniki
2 litry wody
3 kg ziemniaków
płaska stołowa łyżka soli
pół szklanki mąki razowej
pół szklanki zwykłej mąki
20 dag boczku
20 dag słoniny
garść kapusty z kwaśnicą
Wykonanie
W garnku zagotować wodę z solą. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych otworach. Utarte ziemniaki następnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę i pozostawić do osadzenia się krochmalu na spodzie.
Na wrzącą wodę wrzucić starte i odciśnięte ziemniaki, mieszając bez przerwy rogolką ( to ludowe drewniane kuchenne narzędzie, przypominające ubijak, tyle tylko, że jest zakończona drewnianą kulistą rozetą).
Gotować na wolnym ogniu około godziny, nie zapominając o mieszaniu.
Pod koniec gotowania dodawać stopniowo mąkę i odstany krochmal. Dobrze mieszając, gotować jeszcze przez chwilę.
Ugotowaną kulasinę układać na talerz tak, by na środku zostawić miejsce na mocankę (dodatek do potrawy).
Równolegle z przygotowywaniem kulasiny można przygotować skwarki, topiąc na patelni słoninę i boczek. Osobno należy zagotować kapustę z kwaśnicą.
Na wcześniej wyłożoną kulasinę nałożyć skwarki z tłuszczem i dolać kwaśnicy.
Kulasinę można podać także z sosem grzybowym lub mlekiem.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>