W skrócie
Pyszne kartacze z mięsem w zależności od regionu określa się również nazwą cepeliny. Pożywne kartacze z mięsem to danie także świetnie znane na Litwie. W kuchni litewskiej mięso jest mielone, ale zdarza się jeść siekane i mieszane z obsmażoną cebulą. W Polsce kartacze sejneńskie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych 20 lipca 2006 roku województwa podlaskiego. Zobacz przepis na domowe kartacze z mięsem na rodzinny obiad.
Kartacze z mięsem – przepis na obiad
Liczba porcji: 8 – 10 sztuk.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym gotowanie kartaczy.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg świeżych ziemniaków typu C,
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków,
- 300 g mielonego mięsa np.: łopatki wieprzowej, karkówki lub szynki,
- 1 cebula,
- 10 ml oleju,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- 3 g soli,
- 3 g majeranku,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić domowe kartacze z mięsem?
Przygotowanie:
- Na początku mięso mielone należy włożyć do miski i doprawić czarnym pieprzem, majerankiem i solą. Cebulę należy obrać, drobno pokroić i obsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
- Cebulę należy odstawić do wystudzenia i następnie połączyć z mięsem mielonym.
- Ugotowane ziemniaki należy rozgnieść przy pomocy tłuczka na jednolitą masę.
- Następnie zetrzyj surowe ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki należy odcisnąć na ściereczce kuchennej. Płyn, który wycieknie, należy ostrożnie odlać z wody, a pozostałą wytrąconą skrobię, dodać do ziemniaków.
- Surowe ziemniaki należy połączyć z ugotowanymi, dodać do nich 10 g mąki ziemniaczanej i nadziewać mięsem mielonym.
- Z masy ziemniaczanej należy formować owalny kształt kartaczy.
- W dużym garnku należy zagotować około 3 l wody z łyżeczką soli. Do wrzącej wody trzeba wkładać po 3 – 4 kartacze jednocześnie.
- Domowe kartacze należy gotować przez 12 minut. Ugotowane kartacze należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na talerzu.
Sposób podania kartaczy
Przed podaniem należy polać je roztopionym masłem z uprażoną cebulą lub kwaśną śmietaną. W ramach omasty można podać także pokrojony i przesmażony ze słoniną boczek. Znakomicie sprawdzają się kawałeczki skwarków podsmażonych z cebulą. Ugotowane kartacze można polać także ulubionym sosem z grzybów leśnych, szybkim sosem pieczarkowym albo sosem pieczeniowym.
Mamy nadzieję, że zachęcimy was do wypróbowania tradycyjnego dania z Podlasia we własnej kuchni.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Maszynki do mielenia w najlepszych cenach

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?