Przepis na tradycyjna kaszę ze śliwami na Wigilię. KGW w Niedźwiedziu działa około 60 lat. Panie aktywnie uczestniczą w imprezach organizowanych na terenie gminy Słomniki.
Składniki
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
- 20-25 dag śliwek suszonych
- cukier lub miód do smaku
- 2 szklanki wody
Wykonanie
Wodę zagotować, posolić, wsypać przepłukana kaszę i ugotować na miękko. W międzyczasie ugotować śliwki. Miękkie śliwki zmiksować i połączyć z kaszą. Dosłodzić do smaku.
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Zobacz też:Bożonarodzeniowy keks z suszonymi śliwkami i chałwą z dodatkiem orzechów
Zobacz też:Świąteczny makowiec czekoladowy z żurawiną, orzechami i migdałami
Zobacz też:Świąteczne, proste ciastka z jabłkami
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo