Aby wziąć udział w konkursie nauczyciele zgłoszeni do programu mieli za zadanie przeprowadzić lekcję pt. „Dobra energia” na podstawie scenariusza znajdującego się w materiałach dydaktycznych oraz zaproponować danie, które zapewni biegaczowi odpowiednią dawkę energii wartości odżywczych. Konkurs w takiej formule rozgrywany był w tym roku po raz pierwszy. Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele poradzili sobie fenomenalnie. Spośród zgłoszonych około 100 prac jury musiało wybrać 4 najlepsze, w tym jedną zwycięską, za którą zwycięska szkoła otrzyma bon zakupowy na sprzęt sportowy o wartości 5000 zł.
Prace konkursowe oceniała między innymi dietetyk, ekspert programu „Żyj smacznie i zdrowo” Katarzyna Zadka, dla której najważniejsze było wykorzystanie wiedzy przekazanej przez nauczyciela podczas lekcji.– W przygotowaniu Autorskiej Karty Dania z propozycją potrawy dla biegacza najbardziej zależało nam, aby uczniowie skupili się na tym, w jaki sposób organizm może zebrać potrzebną do wysiłku fizycznego energię i składniki odżywcze. Wiele prac inspirowanych było zaproponowanymi przez nas przepisami na dania dla biegacza – na bazie omleta z pomidorami czy owsianki z owocami suszonymi. Docenialiśmy również te prace, w których dania zaskakiwały nas świeżością pomysłów i niebanalnym połączeniem smaków – mówi dietetyk. Dzięki programowi „Żyj smacznie i zdrowo” rocznie ponad 100 000 uczniów otrzymuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zasad prowadzenia aktywnego trybu życia.
Dzięki merytorycznym materiałom edukacyjnym wspieramy nauczycieli i rodziców w przekazywaniu zdrowych treści i utrwalaniu nawyków żywieniowych, które owocują w przyszłości i pomagają uniknąć chorób cywilizacyjnych oraz zagrożeń związanych z nieprawidłowym żywieniem. – Na młodzież czyha wiele niebezpiecznych, niezdrowych pokus. Staramy się pokazać im w sposób przystępny i atrakcyjny, wykorzystując m.in. gry edukacyjne, że wiedza o odżywianiu jest ważna dla ich przyszłości– mówi Katarzyna Zadka.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Instytut Żywności i Żywienia.