Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tydzień Kuchni Polskiej. Biało-czerwone menu w restauracjach już 11-20 listopada 2022 roku

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Już w dniach 11-20 listopada w ramach "Tygodnia Kuchni Polskiej" będzie można skosztować biało-czerwonego menu.
Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Już w dniach 11-20 listopada w ramach "Tygodnia Kuchni Polskiej" będzie można skosztować biało-czerwonego menu. Fot. Szymon Zieliński
Już od 11 listopada w wybranych restauracjach na terenie całego kraju rozpocznie się „Tydzień Kuchni Polskiej”. W Małopolsce do akcji organizowanej przez Makro Polska dołączyło 39 lokali. Będzie można skosztować m.in. pasztetów, bulionów, dziczyzny, jagnięciny, polędwicy, kaczek. Słowem, wszystkiego, czym dobra polska kuchnia stoi! Przedsmak mogliśmy poznać w Restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie, gdzie kucharze z całej Polski przygotowali biało-czerwone menu z wybranych regionów. Czego tam nie było! Krokiety z pstrąga, moskole z rydzami, parzybroda z czerwonej kapusty – to tylko niektóre z serwowanych dań, które pobudziły nasze kubki smakowe.

Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Dlatego Marko Polska prowadzi program edukacyjny „Polskie Skarby Kulinarne”, który ma na celu zwiększenie świadomości Polaków o kulinarnej tradycji naszego kraju.
- Chcemy, aby polscy konsumenci bardziej docenili kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Historyczny polski rosół smakuje bowiem bardziej jak zupa Pho, pasztet w dawnej Polsce był potrawą luksusową, a pierwsza znana książka kucharska powstała już w XVII wieku... - mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej.

Tydzień kuchni polskiej już 11-20 listopada 2022 roku

Tydzień Kuchni Polskiej. Biało-czerwone menu w restauracjach już 11-20 listopada 2022 roku

W ramach programu prowadzona jest akcja „Tydzień Kuchni Polskiej”. W listopadzie wybrane restauracje w całej Polsce przygotowują specjalne menu. Jeżeli chcecie skosztować wyśmienitych polskich dań zobaczcie na stronie TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ, jakie małopolskie restauracje przyłączyły się do akcji i jakich dań biało-czerwonych można będzie skosztować w dniach 11-20 listopada 2022 roku. A gwarantujemy, że będzie w czym wybierać!

Przedsmak biało-czerwonej uczty

O tym, jak może smakować polska kuchnia przekonaliśmy się podczas eventu zorganizowanego przez Makro Polska w Hotelu Starym w Krakowie. Przystanki kulinarne: Małopolski, kuchni Podhala, Wielkopolski i Ignacego Jana Paderewskiego zachwyciły wszystkich gości.

Przystanek kulinarny: kuchnia Małopolska

Przystanek kulinarny: kuchnia Małopolska. Na zdjęciu przygotowywanie małdrzyków.
Przystanek kulinarny: kuchnia Małopolska. Na zdjęciu przygotowywanie małdrzyków. Fot. Justyna Hernas

Menu:

  • krokiet z pstrąga wędzonego w cieście kefirowym, puree z buraka oraz suszonej śliwki
  • konfitowane kacze udo, biała kasza gryczana z grzybami, czerwona kapusta, redukcja z porto i czarnego bzu
  • małdrzyki z masłem palonym oraz marmoladą z dzikiej róży z wiśniami

O ile pierwszych pozycji: pstrąga i kaczki nie trzeba nikomu przestawiać, to małdrzyki krakowskie nie są powszechnie znane. A szkoda! To placuszki z białego sera z dodatkiem jajka, odrobiny mąki i cukru. Pulchne i sycące – takie właśnie są małdrzyki. A jak to w Krakowie – są do tego tanie! Świetna, mało znana przekąska, której warto było spróbować.

Przystanek kulinarny: kuchnia Podhala

Przystanek kulinarny: kuchnia Podhala. Na zdjęciu przygotowywanie jagnięciny.
Przystanek kulinarny: kuchnia Podhala. Na zdjęciu przygotowywanie jagnięciny. Fot. Szymon Zieliński

Menu:

  • moskole z rydzami i góralskim serem
  • jagnięcina
  • ciasto z żurawiną

Tu na uwagę zasłużył oczywiście moskol - regionalna potrawa kuchni podhalańskiej z ziemniaków, mąki i jaja. Dawniej pieczono je na blasze, dziś można to z powodzeniem robić na suchej patelni. I tak też były przygotowane. Prawdziwą furorę zrobiła jednak rozpływająca się w ustach jagnięcina.

Przystanek kulinarny: kuchnia Wielkopolski

Przystanek kulinarny: kuchnia Wielkopolski. Na zdjęciu pierogi z gęsiną i aronią.
Przystanek kulinarny: kuchnia Wielkopolski. Na zdjęciu pierogi z gęsiną i aronią. Fot. Justyna Hernas

Manu:

  • parzybroda z czerwoną kapustą
  • pierogi z gęsiną i aronią
  • tartoletka z białym makiem i kruszonymi migdałami

Jak listopad – to oczywiście nasza swojska gęś. Nie mogło więc jej zabraknąc. Pierogi z gęsioną smakowały obłędnie, ale prawdziwy hit z Wielkopolski to tartoletka z białym makiem i kruszonymi migdałami. W smaku bardzo zbliżona to tradycyjnych rogali świętomarcińskich wyniosła nasze kubki smakowe na wyżyny!

Przystanek kulinarny: Ignacy Jan Paderewski

Przystanek kulinarny: Ignacy Jan Paderewski. Tutaj mogliśmy skosztować klasycznych dań jak barszcz, bigos i mazurek.
Przystanek kulinarny: Ignacy Jan Paderewski. Tutaj mogliśmy skosztować klasycznych dań jak barszcz, bigos i mazurek. Fot. Szymon Zieliński

Menu

  • barszcz
  • bigos
  • mazurek

Skąd ten przystanek? Otóż 15 lipca 1910 roku Kraków świętował w szczególny sposób. W 500-lecie bitwy pod Grunwaldem odsłonięto poświęcony polskiemu zwycięstwu pomnik. Ufundował go dla Polski i Polaków Ignacy Jan Paderewski.
Słynny pianista, podróżował dużo po świecie, ale nade wszystko cenił dobrą kuchnię. Wyśmienite jedzenie przywracało mu siły do koncertowania i komponowania.
Tu na uwagę zasłużył pyszny bigos i treściwy mazurek.

Zobacz więcej zdjęć z tego wydarzenia:

Poznaj polską kuchnię

Kuchnia polska to prawdziwe bogactwo smaków. Już 11 listopada będziemy obchodzić Dzień Niepodległości. A czy niepodległość można świętować kulinarnie? Jak najbardziej! Restauracje przygotują z tej okazji trzydaniowe biało-czerwone menu w cenie 69, 99 lub 119 zł. Więcej: TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska