Kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek i kotlet schabowy, ale prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki. Dlatego Marko Polska prowadzi program edukacyjny „Polskie Skarby Kulinarne”, który ma na celu zwiększenie świadomości Polaków o kulinarnej tradycji naszego kraju.
- Chcemy, aby polscy konsumenci bardziej docenili kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Historyczny polski rosół smakuje bowiem bardziej jak zupa Pho, pasztet w dawnej Polsce był potrawą luksusową, a pierwsza znana książka kucharska powstała już w XVII wieku... - mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej.
Tydzień kuchni polskiej już 11-20 listopada 2022 roku

W ramach programu prowadzona jest akcja „Tydzień Kuchni Polskiej”. W listopadzie wybrane restauracje w całej Polsce przygotowują specjalne menu. Jeżeli chcecie skosztować wyśmienitych polskich dań zobaczcie na stronie TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ, jakie małopolskie restauracje przyłączyły się do akcji i jakich dań biało-czerwonych można będzie skosztować w dniach 11-20 listopada 2022 roku. A gwarantujemy, że będzie w czym wybierać!
Przedsmak biało-czerwonej uczty
O tym, jak może smakować polska kuchnia przekonaliśmy się podczas eventu zorganizowanego przez Makro Polska w Hotelu Starym w Krakowie. Przystanki kulinarne: Małopolski, kuchni Podhala, Wielkopolski i Ignacego Jana Paderewskiego zachwyciły wszystkich gości.
Przystanek kulinarny: kuchnia Małopolska

Menu:
- krokiet z pstrąga wędzonego w cieście kefirowym, puree z buraka oraz suszonej śliwki
- konfitowane kacze udo, biała kasza gryczana z grzybami, czerwona kapusta, redukcja z porto i czarnego bzu
- małdrzyki z masłem palonym oraz marmoladą z dzikiej róży z wiśniami
O ile pierwszych pozycji: pstrąga i kaczki nie trzeba nikomu przestawiać, to małdrzyki krakowskie nie są powszechnie znane. A szkoda! To placuszki z białego sera z dodatkiem jajka, odrobiny mąki i cukru. Pulchne i sycące – takie właśnie są małdrzyki. A jak to w Krakowie – są do tego tanie! Świetna, mało znana przekąska, której warto było spróbować.
Przystanek kulinarny: kuchnia Podhala

Menu:
- moskole z rydzami i góralskim serem
- jagnięcina
- ciasto z żurawiną
Tu na uwagę zasłużył oczywiście moskol - regionalna potrawa kuchni podhalańskiej z ziemniaków, mąki i jaja. Dawniej pieczono je na blasze, dziś można to z powodzeniem robić na suchej patelni. I tak też były przygotowane. Prawdziwą furorę zrobiła jednak rozpływająca się w ustach jagnięcina.
Przystanek kulinarny: kuchnia Wielkopolski

Manu:
- parzybroda z czerwoną kapustą
- pierogi z gęsiną i aronią
- tartoletka z białym makiem i kruszonymi migdałami
Jak listopad – to oczywiście nasza swojska gęś. Nie mogło więc jej zabraknąc. Pierogi z gęsioną smakowały obłędnie, ale prawdziwy hit z Wielkopolski to tartoletka z białym makiem i kruszonymi migdałami. W smaku bardzo zbliżona to tradycyjnych rogali świętomarcińskich wyniosła nasze kubki smakowe na wyżyny!
Przystanek kulinarny: Ignacy Jan Paderewski

Menu
- barszcz
- bigos
- mazurek
Skąd ten przystanek? Otóż 15 lipca 1910 roku Kraków świętował w szczególny sposób. W 500-lecie bitwy pod Grunwaldem odsłonięto poświęcony polskiemu zwycięstwu pomnik. Ufundował go dla Polski i Polaków Ignacy Jan Paderewski.
Słynny pianista, podróżował dużo po świecie, ale nade wszystko cenił dobrą kuchnię. Wyśmienite jedzenie przywracało mu siły do koncertowania i komponowania.
Tu na uwagę zasłużył pyszny bigos i treściwy mazurek.
Zobacz więcej zdjęć z tego wydarzenia:
Poznaj polską kuchnię
Kuchnia polska to prawdziwe bogactwo smaków. Już 11 listopada będziemy obchodzić Dzień Niepodległości. A czy niepodległość można świętować kulinarnie? Jak najbardziej! Restauracje przygotują z tej okazji trzydaniowe biało-czerwone menu w cenie 69, 99 lub 119 zł. Więcej: TYDZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ
