W ubiegłym roku w Polsce zamówionych zostało około 100 tysięcy pizz – w restauracjach, online, telefonicznie. Kosztowały one łącznie niemal 4 miliardy zł. Według danych serwisu Pyszne.pl, pizza jest najczęściej zamawianym daniem w Polsce i Austrii, w Niemczech i Belgii zajmuje zaś zaszczytne drugie miejsce. To nieskomplikowane, a jednocześnie kosmopolityczne danie zajmuje należne sobie miejsce niemal w każdej kulturze, poczynając od Europy, poprzez obie Ameryki i Azję, po Afrykę. Jej nazwa brzmi jednakowo po polsku, w języku chińskim i Suahili.
Pizza łączy ludzi
Pizza narodziła się we Włoszech i reprezentuje to, co w tym kraju kochamy najbardziej. Prostotę w najszlachetniejszym wydaniu, której urokowi ulegnie każdy, kto go posmakuje. Nierozłącznym elementem włoskiego dolce vita jest też dzielenie się przyjemnością jedzenia z innymi. Słynne jest umiłowanie Włochów do całonocnych rozmów z bliskimi i przyjaciółmi, przerywanych salwami śmiechu. Oto jeden z najprostszych, a zarazem najdoskonalszych sposobów wyrażania radości życia.
Wiedzą o tym mieszkańcy Wrocławia, Poznania i Łodzi, gdzie pizza jest najczęściej zamawianym daniem. Ulubiona pizza w Polsce to Capricciosa, tuż za nią plasują się Salami i Margherita. Pizza nie bez powodu kojarzy się przede wszystkim z czasem intensywnych kontaktów towarzyskich. Potwierdzają to także liczby. Zamówienia pizzy w godzinach wieczornych są trzykrotnie większe niż w godzinach lunchowych. Do tego aż 35-45 proc. z nich przypada w weekendy.