
Prosty i szybki tort walentynkowy
Składniki
1 łyżka cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki wody
0,5 opakowania budyniu waniliowego
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
około 400 g owoców (malin, truskawek - świeżych lub mrożonych)
1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake)
2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
30 g pistacji
Wykonanie
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Tort przełożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny.

Minisernik z ricotty z musem malinowym
SKŁADNIKI NA SERNIK:
500 g serka ricotta
4 jajka
4 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
SKŁADNIKI NA MUS:
250 g malin (mogą być mrożone)
50 g cukru pudru
WYKONANIE:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy krążki do wyłożenia mini serniczków:
z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości 5cm, zwijamy w rulon średnicy ok 6-7cm i spinamy np. zszywaczem do papieru by nam się nie rozwinęły. Posłużą nam za foremki do mini serniczków.
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę ok 2 minuty. Dodajemy ser, proszek do pieczenia i budyń i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Maliny zasypujemy cukrem pudrem w rondelku i gotujemy je chwilę na wolnym ogniu ok. 5 minut, aby sos się zredukował. Pamiętajmy o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C – termoobieg. Krążki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wypełniamy je masą serową do ¾ wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po wyciągnięciu z pieca należy odczekać 5-10 minut zanim odwiniemy papier od serniczka. Robimy to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
Na talerzu wykładamy 2-3 łyżki musu malinowego, na mus kładziemy mini serniczek i posypujemy cukrem pudrem. W sezonie można dodatkowo udekorować wypiek świeżymi malinami. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
Przepis Michała Biernata - szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Minibeza Pavlova z kremem mascarpone i frużeliną wiśniową
BEZA
SKŁADNIKI:
6 białek
300 g cukru drobnego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
BEZA WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Pod koniec powoli po łyżce dodajemy rozdrobniony cukier.
Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Blaszkę ścielimy papierem do pieczenia.
Bezę wykładamy w odstępach minimum 5 cm od siebie. Przygotowujemy 12 krążków o krążki średnicy 5 cm i wysokości 2cm.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C i w tej temperaturze suszymy bezę przez 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 110 °C i suszymy następne 2,5 godziny.
Wyłączamy piekarnik i w zamkniętym pozwalamy bezie ostygnąć.
W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otwieramy piekarnika!
FRUŻELINA WIŚNIOWA:
SKŁADNIKI:
500 g wiśni drylowanych (mogą być mrożone)
50 g cukru pudru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
Wiśnie zasypujemy cukrem w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu. Ze skrobi ziemniaczanej i odrobiny wody sporządzamy zawiesinę, którą zagęszczamy gotujące się wiśnie. Frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.
KREM MASCARPONE
SKŁADNIKI:
500 g sera mascarpone (min. 82% tłuszczu)
600 g śmietanki 36%
15 g cukru waniliowego
WYKONANIE:
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy cukier waniliowy. Do bitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie, ale krótko mieszamy wszystkie składniki.
Jeden blat bezowy układamy na talerzu i obficie smarujemy kremem. Nakładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy drugim blatem.
Tak postępujemy ze wszystkimi krążkami bezy.
Krem i frużelinę najlepiej nakładać na bezę tuż przed samym podaniem, w przeciwnym razie beza namoknie i straci swoją chrupkość.

Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem
SKŁADNIKI
3 jabłka
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1/2 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE:
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy wymieszać z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym.
Z jabłek odkroić wierzchy. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Wgłębienia wypełnić przygotowanym farszem. Jabłka przykryć odciętymi wierzchołkami.
Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.