
Racuchy budyniowe z bananami
Składniki
budyń waniliowy – 40 g
jajko – 1 szt
mąka pszenna – 1,5 szklanki
mleko – 1 szklanka
olej – 2 łyżki
cukier – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
banan – 2 sztuki
olej do smażenia
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy.
Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem.
Pycha!
Przepis Sylwii Ładygi

Miniszarlotka jak u mamy w 5 minut!
Składniki na 12 porcji (12 babeczek)
jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
sok z cytryny – 1 łyżka
cukier wanilinowy – ½ opakowania
budyń waniliowy – 1 opakowanie
mleko – 1 szklanka
cukier – ½ szklanki
cynamon – ½ łyżeczki
mini babeczki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Minibabeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.

Gruszki z serem pleśniowym i orzechami
Składniki
twarde gruszki (po sztuce na osobę)
ser z niebieską pleśnią
kilka orzechów
miód wielokwiatowy
Wykonanie
Gruszki przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Na każdej gruszce ułożyć kilka kawałków sera pleśniowego i kilka orzechów. Polać miodem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Podawać z żurawiną.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Jabłka pod migdałową kruszonką
Składniki
2 garści migdałów
ok. 100 g masła
1 łyżka smalcu
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka jabłek
cukier
woda
ewentualnie cynamon i kwiaty lawendy
Wykonanie
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dosłodzić, podlać odrobiną wody. Uprażyć. Na koniec ewentualnie doprawić cynamonem i suszonymi kwiatami lawendy w małej ilości, gdyż jest bardzo aromatyczna.
Do pojemnika malaksera wsypać migdały i dość drobno je zmiksować. Dodać pozostałe składniki kruszonki i pulsując, połączyć wszystko tak, żeby powstały grudki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka. Nabierać po garści kruszonki i zgniatać ja w dłoniach w większe grudki. Rozsypać po całej powierzchni zapiekanki. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca. świetnie smakuje na zimno i na gorąco.
Przepis Iwony Borowiec