9 z 14
Racuchy budyniowe z bananami...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Racuchy budyniowe z bananami
Składniki
budyń waniliowy – 40 g
jajko – 1 szt
mąka pszenna – 1,5 szklanki
mleko – 1 szklanka
olej – 2 łyżki
cukier – 3 łyżki
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
banan – 2 sztuki
olej do smażenia

Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz bananów dokładnie ze sobą miksujemy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany, mieszamy.
Smażymy niewielkie racuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące udekorowane bananem i cukrem pudrem.
Pycha!
Przepis Sylwii Ładygi

10 z 14
Miniszarlotka jak u mamy w 5 minut!...

Miniszarlotka jak u mamy w 5 minut!

Składniki na 12 porcji (12 babeczek)
jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji
białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki
sok z cytryny – 1 łyżka
cukier wanilinowy – ½ opakowania
budyń waniliowy – 1 opakowanie
mleko – 1 szklanka
cukier – ½ szklanki
cynamon – ½ łyżeczki
mini babeczki do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Minibabeczki wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.

11 z 14
Gruszki z serem pleśniowym i orzechami...
fot. Fot. Paweł Epler

Gruszki z serem pleśniowym i orzechami
Składniki
twarde gruszki (po sztuce na osobę)
ser z niebieską pleśnią
kilka orzechów
miód wielokwiatowy

Wykonanie
Gruszki przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Na każdej gruszce ułożyć kilka kawałków sera pleśniowego i kilka orzechów. Polać miodem i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10 minut. Podawać z żurawiną.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

12 z 14
Jabłka pod migdałową kruszonką...
fot. Fot. Iwona Borowiec

Jabłka pod migdałową kruszonką
Składniki
2 garści migdałów
ok. 100 g masła
1 łyżka smalcu
1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, ryżowej lub płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka jabłek
cukier
woda
ewentualnie cynamon i kwiaty lawendy

Wykonanie
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki, przełożyć do garnka, dosłodzić, podlać odrobiną wody. Uprażyć. Na koniec ewentualnie doprawić cynamonem i suszonymi kwiatami lawendy w małej ilości, gdyż jest bardzo aromatyczna.
Do pojemnika malaksera wsypać migdały i dość drobno je zmiksować. Dodać pozostałe składniki kruszonki i pulsując, połączyć wszystko tak, żeby powstały grudki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć jabłka. Nabierać po garści kruszonki i zgniatać ja w dłoniach w większe grudki. Rozsypać po całej powierzchni zapiekanki. Piec w temp. 180-200 stopni przez ok. 40 minut. Kruszonka powinna być złota i chrupiąca. świetnie smakuje na zimno i na gorąco.
Przepis Iwony Borowiec

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Zobacz również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości