Przedstawione wyroby i produkty żywnościowe nagradzała zarówno publiczność, jak i jury.
Autor: Adam Wojnar/Gazeta Krakowska
Nagrodzone produkty głosami publiczności otrzymały awans do finału 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku, które odbędą się w ostatni weekend sierpnia na placu Wolnica.
Grand Prix wielickiego półfinału przyznane zostało - "Małopolskiemu miodowi spadziowemu' z pasieki Mateusza Morawskiego z Krakowa. Doceniona została przez jury smak kiełbasy krakowskiej Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej oraz pstrąga ojcowskiego - Magdaleny Węgiel z Przybysławic.
Uznanie zyskały także szarlotka - wypiek pań z KGW-u w Hucisku,, paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem przygotowane przez Lucynę Gaweł z Woli Batorskiej.
Wyróżniono także wodę mineralną "Małopolankę" a szczególnym wyróżnieniem uhonorowano cukiernika z Krzeszowic za lody z mleka krowiego i owczego, wytwarzane we współpracy z naukowcami UR w Krakowie.