Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wieliczka. Połfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku [ZDJĘCIA, WIDEO]

Adam Wojnar
Ponad 20 firm zaprezentowało się w niedzielę na Trakcie Solnym w Wieliczce, w ramach półfinału 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Przedstawione wyroby i produkty żywnościowe nagradzała zarówno publiczność, jak i jury.

Autor: Adam Wojnar/Gazeta Krakowska

Nagrodzone produkty głosami publiczności otrzymały awans do finału 11 Małopolskiego Festiwalu Smaku, które odbędą się w ostatni weekend sierpnia na placu Wolnica.

Grand Prix wielickiego półfinału przyznane zostało - "Małopolskiemu miodowi spadziowemu' z pasieki Mateusza Morawskiego z Krakowa. Doceniona została przez jury smak kiełbasy krakowskiej Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej oraz pstrąga ojcowskiego - Magdaleny Węgiel z Przybysławic.

Uznanie zyskały także szarlotka - wypiek pań z KGW-u w Hucisku,, paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem przygotowane przez Lucynę Gaweł z Woli Batorskiej.

Wyróżniono także wodę mineralną "Małopolankę" a szczególnym wyróżnieniem uhonorowano cukiernika z Krzeszowic za lody z mleka krowiego i owczego, wytwarzane we współpracy z naukowcami UR w Krakowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska