Desery na Wielkanoc 2023. Ten deser zachwyci przede wszystkim najmłodszych, ale będzie też ozdobą wielkanocnego stołu. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na 6 gniazd
- ok 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
- 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
- 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej 30% śmietanki
- 50 g pistacji
- ok 80 g marcepanu
- barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony
Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach.
