https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2025. Pomysły na wielkanocny obiad. Co podać na świąteczny obiad? Zobacz przepisy

mad
Zobaczcie nasze propozycje na pyszny, świąteczny obiad wielkanocny.
Zobaczcie nasze propozycje na pyszny, świąteczny obiad wielkanocny. iStock
Wielkanocny obiad – przepisy. Co podać na wielkanocny obiad? Zobacz nasze propozycje na wykwintny, świąteczny obiad!
Kremowa zupa chrzanowa.
Kremowa zupa chrzanowa.

Pomysł na wielkanocny obiad: wielkanocna kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem boczku [PRZEPIS]

Składniki na sześć porcji

  • 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
  • 3 kiełbaski białe
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g tartego, ostrego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 125ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
  • 30 dag wędzonego boczku (w miarę chudego)
  • 6 jajek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie
Białą kiełbasę obsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować wraz z czosnkiem na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski i czosnek i a dodać tarty chrzan i gotować około 5 minut.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dodać do zupy. Do całości dolać słodką śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Boczek pokroić w cienkie plastry i usmażyć z każdej strony na kruche chipsy. Część rozkruszyć i dodać do zupy, pozostały boczek podać na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis Joanny Tokarz

Wykwintna zupa ze szparagami.
Wykwintna zupa ze szparagami.

Pomysł na wielkanocny obiad: zupa ze szparagami „Francuska wiosna” [PRZEPIS]

Składniki

  • 400 g zielonych szparagów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland


Wykonanie

Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.

Wielkanocna łopatka w cieście.
Wielkanocna łopatka w cieście.

Pomysł na wielkanocny obiad: łopatka z jajkami w kruchym cieście [PRZEPIS]

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki
  • 5-6 jaj
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi

Składniki na kruche ciasto

  • 3 szklanki (35 dag) mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2,5  łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na 30-40 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć i rozdrobnić w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.

W dużej misce połączyć ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Tortownicę wysmarować olejem, spód i boki wyłożyć ciastem, nałożyć 3/4 mięsa, ułożyć jaja, przykryć pozostałym mięsem, tworząc zgrabne pagórki. Przykryć wierzch pozostałym ciastem i nakłuć z wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 1,5-2 godzin.
Przepis Agnieszki Sznajder

Wielkanocny schab z jajkiem.
Wielkanocny schab z jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg schabu w kawałku
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Placek z serem i jajkiem.
Placek z serem i jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: placek z serem i jajkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka monieckiego topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 stopni piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każdy placek wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.
Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Tradycyjna kaczka z jabłkami.
Tradycyjna kaczka z jabłkami.

Pomysł na wielkanocny obiad: klasyczna kaczka z jabłkami [PRZEPIS]

Składniki

  • kaczka
  • ok. 5-6 jabłek
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • sól, pieprz i przyprawy, które lubimy

Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas. 2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Królik w śmietanie.
Królik w śmietanie.

Pomysł na wielkanocny obiad: królik w sosie śmietanowym [PRZEPIS]

Składniki 

  • królik w kawałkach (ok. 1,5 kg) 
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1-2 cebule 
  • 2 szklanki białego wina lub wody 
  • 2 ząbki czosnku 
  • wegeta, sól, pieprz ziołowy do smaku 
  • 250 ml śmietanki słodkiej 30 proc.

Wykonanie
1 łyżeczką soli i wegety, pieprzem oraz czosnkiem natrzeć mięso, pozostawić w lodówce na cała noc. Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, wlać wino lub wodę i dusić pod przykryciem około 90 minut (w razie potrzeby podczas duszenia dolać wody). Dolać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Koniuszy

Soczysta pierś z kaczki.
Soczysta pierś z kaczki.

Pomysł na wielkanocny obiad: soczysta pierś z kaczki w sosie żurawinowo-kawowym [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 piersi z kaczki ok. 250-300 g
  • sól, pieprz
  • zioła

Składniki na sos

  • 300 g żurawiny
  • 100 g ziaren kawy
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 3 łyżki miodu
  • 50 gram masła

Wykonanie
Oczyścić piersi, następnie osuszyć i ponacinać skórę nożem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na patelni ułożyć mięso skórą do dołu, obsmażyć z obu stron tak aby miało złoty kolor.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić mięso na 15 minut. W tym czasie wlać wino do naczynia, wsypać ziarna kawy i zagotować, odstawić na 5 minut, aby wino nabrało aromatu. Oddzielić ziarna kawy od wywaru, następnie gotując na małym ogniu dodać żurawinę i miód. Redukować około 5 minut, pod koniec dołożyć masło. Gotowe piersi z kaczki podawać na lustrze sosu. Proponowane dodatki: puree z batatów. Smacznego.
Przepis Stanisława Małucha

Świąteczny schab.
Świąteczny schab.

Pomysł na wielkanocny obiad: schab z suszonymi pomidorami i oliwkami [PRZEPIS]

Składniki

  • kilogram schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • słoik pomidorów suszonych w oleju
  • masło
  • łyżka miodu
  • kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól, pieprz

Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Sernik na słono z jajkiem.
Sernik na słono z jajkiem.

Pomysł na wielkanocny obiad: sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek [PRZEPIS]

Składniki na spód

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Składniki na masę serową

  • 0,6 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 12 jaj przepiórczych
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki
  • 120 g masła
  • 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki


Wykonanie

Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Eliza
U nas na świątecznym stole nie mogło zabraknąć buraczków od frykas kościan.
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska