
Pomysł na wielkanocny obiad: wielkanocna kremowa zupa chrzanowa z dodatkiem boczku [PRZEPIS]
Składniki na sześć porcji
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 3 kiełbaski białe
- 4 duże ziemniaki
- 200 g tartego, ostrego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 125ml słodkiej śmietanki (30 proc.)
- 30 dag wędzonego boczku (w miarę chudego)
- 6 jajek
- natka pietruszki
- sól, pieprz kolorowy do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Białą kiełbasę obsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować wraz z czosnkiem na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć kiełbaski i czosnek i a dodać tarty chrzan i gotować około 5 minut.
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i dodać do zupy. Do całości dolać słodką śmietankę i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.
Boczek pokroić w cienkie plastry i usmażyć z każdej strony na kruche chipsy. Część rozkruszyć i dodać do zupy, pozostały boczek podać na wierzchu każdej porcji wraz z jajkiem i kilkoma plastrami białej kiełbasy. Całość posypać natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.
Przepis Joanny Tokarz

Pomysł na wielkanocny obiad: zupa ze szparagami „Francuska wiosna” [PRZEPIS]
Składniki
- 400 g zielonych szparagów
- pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 50 ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.

Pomysł na wielkanocny obiad: łopatka z jajkami w kruchym cieście [PRZEPIS]
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 cebule
- 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki
- 5-6 jaj
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego lub maggi
Składniki na kruche ciasto
- 3 szklanki (35 dag) mąki pszennej
- 2 żółtka
- 15 dag margaryny
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć na 30-40 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chleb lub bułki zalać mlekiem, po nasiąknięciu odcisnąć i rozdrobnić w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
W dużej misce połączyć ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.
Tortownicę wysmarować olejem, spód i boki wyłożyć ciastem, nałożyć 3/4 mięsa, ułożyć jaja, przykryć pozostałym mięsem, tworząc zgrabne pagórki. Przykryć wierzch pozostałym ciastem i nakłuć z wierzchu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 1,5-2 godzin.
Przepis Agnieszki Sznajder

Pomysł na wielkanocny obiad: świąteczny schab pieczony z jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg schabu w kawałku
- 3 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
Wykonanie
Schab wymyć i osuszyć. Długim ostrym nożem zrobić w nim otwór. Natrzeć przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owinąć folią i zostawić w lodówce na całą noc. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i zamrozić (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu).
Do wydrążonego otworu w schabie włożyć jajka. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Moniki Kubackiej

Pomysł na wielkanocny obiad: placek z serem i jajkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g serka monieckiego topionego kremowego
- 150 g bryndzy
- 150 g sera mozzarella
- 4 łyżeczki masła
- 4 żółtka
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280 stopni piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta). Następnie wyciągnąć, na każdy placek wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.
Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Pomysł na wielkanocny obiad: klasyczna kaczka z jabłkami [PRZEPIS]
Składniki
- kaczka
- ok. 5-6 jabłek
- 4 łyżki oleju
- łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki majeranku
- ostra papryka
- sól, pieprz i przyprawy, które lubimy
Wykonanie
Zrobić marynatę z miodu, octu, oleju, majeranku, papryki i przypraw. Natrzeć dokładnie marynatą od zewnątrz i wewnątrz kaczkę, obsypać wierzch przyprawami i odstawić na jakiś czas. 2-3 jabłka pokroić na ćwiartki , posypać majerankiem i włożyć do środka kaczki, spiąć i piec kaczkę w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny, obracając chociaż raz w trakcie pieczenia oraz polewać sosem, który się wytworzy. Pod koniec pieczenia 3 jabłka wbić dekoracyjnie do kaczki wykałaczkami i dopiec, aż będą miękkie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pomysł na wielkanocny obiad: królik w sosie śmietanowym [PRZEPIS]
Składniki
- królik w kawałkach (ok. 1,5 kg)
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1-2 cebule
- 2 szklanki białego wina lub wody
- 2 ząbki czosnku
- wegeta, sól, pieprz ziołowy do smaku
- 250 ml śmietanki słodkiej 30 proc.
Wykonanie
1 łyżeczką soli i wegety, pieprzem oraz czosnkiem natrzeć mięso, pozostawić w lodówce na cała noc. Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, wlać wino lub wodę i dusić pod przykryciem około 90 minut (w razie potrzeby podczas duszenia dolać wody). Dolać śmietankę i gotować kilka minut, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Koniuszy

Pomysł na wielkanocny obiad: soczysta pierś z kaczki w sosie żurawinowo-kawowym [PRZEPIS]
Składniki
- 2 piersi z kaczki ok. 250-300 g
- sól, pieprz
- zioła
Składniki na sos
- 300 g żurawiny
- 100 g ziaren kawy
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżki miodu
- 50 gram masła
Wykonanie
Oczyścić piersi, następnie osuszyć i ponacinać skórę nożem, oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Na patelni ułożyć mięso skórą do dołu, obsmażyć z obu stron tak aby miało złoty kolor.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić mięso na 15 minut. W tym czasie wlać wino do naczynia, wsypać ziarna kawy i zagotować, odstawić na 5 minut, aby wino nabrało aromatu. Oddzielić ziarna kawy od wywaru, następnie gotując na małym ogniu dodać żurawinę i miód. Redukować około 5 minut, pod koniec dołożyć masło. Gotowe piersi z kaczki podawać na lustrze sosu. Proponowane dodatki: puree z batatów. Smacznego.
Przepis Stanisława Małucha

Pomysł na wielkanocny obiad: schab z suszonymi pomidorami i oliwkami [PRZEPIS]
Składniki
- kilogram schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- słoik pomidorów suszonych w oleju
- masło
- łyżka miodu
- kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- sól, pieprz
Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pomysł na wielkanocny obiad: sernik na słono z dodatkiem łososia i jajek [PRZEPIS]
Składniki na spód
- 150 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Składniki na masę serową
- 0,6 kg twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 12 jaj przepiórczych
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego w ziarnach
Składniki na kruszonkę
- 100 g mąki
- 120 g masła
- 70 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
Wykonanie
Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Następnie dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać i tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo (2 minuty od zagotowania) i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową.
Tak przygotowany sernik upiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1 godzinę. Na koniec pieczenia zapiec od góry, aż kruszonka nabierze ładnego, jasnozłotego koloru. Całość udekorować serduszkami wyciętym z plastrów ugotowanego buraka.
