Paschę wielkanocną przygotowuje się z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, wanilii, cukru i oczywiście dużej ilości bakalii. Pascha jest bardzo słodka, ale warto ją podać na wielkanocnym stole.
- Ja zrobiłam z truskawkami, ale zamiast tego można użyć skórki pomarańczowej do dekoracji – mówi nasza Czytelniczka Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia.
Składniki
- 1 kg białego tłustego sera
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1/4 l śmietanki 30%
- 300 g cukru
- cukier waniliowy
- laska wanilii
- po 100 g bakalii (rodzynki, suszone brzoskwinie, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe)
- płatki migdałów do posypania
- truskawki na mus i do dekoracji
Wykonanie
Ser wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę (jeżeli nie mamy takiej możliwości to mielimy ser 3 razy lub można kupić już zmielony). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę. Gotować w kąpieli wodnej mieszając aż do zagotowania. Zdjąć z ognia, włożyć masło, ser, bakalie, laskę wanilii i wszystko dokładnie wymieszać w malakserze.
Masę włożyć do formy wyłożonej folią spożywczą, ugnieść i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Mus. Truskawki zmiksować z cukrem w blenderze i przetrzeć przez sitko. Wyciągnąć paschę na talerz do góry dnem, ściągnąć folię, następnie posypać płatkami migdałów. Udekorować ćwiartkami truskawek i polać musem z truskawek. Smacznego.
Zobacz też inne przepisy na wielkanocną paschę:
