https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2023. Deser bez pieczenia: efektowne czekoladowe ptasie gniazda [PRZEPIS]

mad
Ciekawy deser na Wielkanoc: ptasie gniazda.
Ciekawy deser na Wielkanoc: ptasie gniazda. Joanna Tokarz
Przepis na wielkanocne ptasie gniazda. Prosty deser bez pieczenia!

Desery na Wielkanoc 2023. Ten deser zachwyci przede wszystkim najmłodszych, ale będzie też ozdobą wielkanocnego stołu. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki na 6 gniazd

  • ok 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
  • 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 50 g pistacji
  • ok 80 g marcepanu
  • barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony

Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska