Pyszna domowa szynka pieczona – przepis. Domowe wędliny zawsze będą smakować lepiej niż te kupne. Przepisem na domową szynkę podzieliła się Katarzyna Kośmider.
Składniki
- 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
- 3 łyżki oleju, 2 łyżki miodu
- 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe, 5 ząbków czosnku
- 5 ziarenek owocu jałowca i goździków
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szynkę natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, soli i pieprzu. Włożyć szynkę do marynaty, dodać liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą. Przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na drugą stronę.
