Jak zrobić koszyczki wielkanocne z ciasta drożdżowego? To proste! Zobaczcie instrukcję krok po kroku.
Drożdżowe koszyczki wielkanocne będą ozdobą każdego świątecznego stołu. Ich wykonanie jest banalnie proste. Jak je zrobić? Pokazują krok po kroku panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
- 25 dag świeżych drożdży
- 1/2 szklanki letniej wody
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka do posmarowania ciasta
Wykonanie
Mleko połączyć z wodą. Do osobnej szklanki odlać 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodać drożdże i odstawić na kilka minut. Do miski wbić jajko, dolać wodę z mlekiem, rozpuszczone drożdże i oliwę, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę.
Ciasto wyrobić i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować i pociąć na paski. Z każdego uformować rulonik. Przeplatać paseczki (jak na koszyk). Posmarować żółtkiem i ułożyć na misce żaroodpornej (do góry dnem) pokrytej folią aluminiową.

Na ucho koszyka upleść warkocz. Ułożyć na misce. Wykończenie, czyli rant koszykowy zrobić też jak warkocz i zrobić koło wielkości miski, na której pieczemy pozostałe części.

Wszystko piec w temperaturze 180 stopni do zarumienienia. Po wystygnięciu wszystkie elementy złożyć w całość.

Koszyczek może służyć jako dekoracja, ale również może być wykorzystany do podania, na przykład, jajek wielkanocnych.
