Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2024. Efektowne desery i ciasta na święta bez pieczenia naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Szukasz przepisów na proste i pyszne desery bez pieczenia na Wielkanoc 2024? Zobacz propozycje naszych Czytelników na ciasta i desery bez pieczenia!
Szukasz przepisów na proste i pyszne desery bez pieczenia na Wielkanoc 2024? Zobacz propozycje naszych Czytelników na ciasta i desery bez pieczenia! Fot. Joanna Tokarz
Efektowne, proste i pyszne desery bez pieczenia na Wielkanoc 2024! Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na desery i ciasta bez pieczenia!

Desery i ciasta bez pieczenia na Wielkanoc 2024. Proponujemy Wam sprawdzone przepisy naszych Czytelników.

Deser wielkanocny bez pieczenia jak jajko.
Deser wielkanocny bez pieczenia jak jajko. Fot. Paulina Nosek

Prosty deser wielkanocny bez pieczenia jak jajko [PRZEPIS]

Składniki 

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki 
  • 500 ml śmietanki 36% 
  • 1 laska wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) 
  • 5 łyżek cukru pudru

  
Wykonanie
Piętnaście minut przed rozpoczęciem miksowania do zamrażalnika włożyć mokrą, szklaną miskę.  
Do zimnej miski wlać śmietankę, dodać wyskrobane ziarenka wanilii oraz cukier puder. Miksować na średnich obrotach do uzyskania dość sztywnej bitej śmietany.  
Do niewielkich miseczek nałożyć porcję śmietany i ułożyć na środku połówkę brzoskwini. Można udekorować dodatkowo kolorowymi posypkami. 
Przepis Pauliny Nosek

Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek.
Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek. Fot. mad

Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 galaretek (trzy różne kolory)
  • 50 g żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • szklanka kefiru
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy

Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Przepis Marii Cekiery

Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną.
Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną. Fot. Paweł Epler

Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną [PRZEPIS]

Składniki

  • kilka okrągłych biszkoptów
  • szklanka bitej śmietany
  • szklanka mascarpone
  • filiżanka mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
  • pestki z jednego owocu granatu lub inne dowolne owoce
  • kakao do posypania

Wykonanie
Przygotować naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.
Bitą śmietanę wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie (nie rozmoczyć) i ułożyć na dnie pucharków. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.
Czynność powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Posypać kakao, schłodzić w lodówce (2 godziny) i podawać.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen

Efektowne „ptasie gniazda” bez pieczenia.
Efektowne „ptasie gniazda” bez pieczenia. Fot. Joanna Tokarz

Efektowne „ptasie gniazda” bez pieczenia na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Składniki na 6 gniazd

  • ok 100 g delikatnych paluszków (np. juniorków dla dzieci)
  • 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady
  • 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady
  • 100 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 50 g pistacji
  • ok 80 g marcepanu
  • barwnik spożywczy żółty, niebieski i czerwony

Wykonanie
W kąpieli wodnej (użyłam garnka do gotowania mleka z podwójnym dnem) rozpuszczamy 2 tabliczki czekolad wraz ze śmietanką. Do całkowicie rozpuszczonej dodajemy połamane drobno paluszki. Całość dobrze razem mieszamy.
Foremki do tartinek (lub babeczek) wyścielamy kawałkiem folii spożywczej. Na każdą nakładamy masę i dociskamy łyżeczką tak, by na środku było wgłębienie, a boki by tworzyły ramę gniazda. Jeszcze ciepłe gniazda posypujemy drobno posiekanymi pistacjami.
Masę marcepanową dzielimy na 3 części (tyle ile mamy barwników), dodajemy po kilka kropel i zagniatamy by masa stała się jednobarwna. Z gotowej odrywamy po kawałku i formujemy jajka, które układamy na naszych gniazdkach. Całość wynosimy do zimnego pomieszczenia, by masa zastygła, wyciągamy z foremek i odrywamy folię najlepiej po kilku godzinach. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami.
Sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami. Fot. Joanna Tokarz

Sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami [PRZEPIS]

Składniki na kwadratową blaszkę 24cm  

  • 250 g herbatników maślanych 
  • 250 g herbatników kakaowych 
  • 4 duże jabłka 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 galaretka jabłkowo-miętowa 
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru do sernika 
  • 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką 
  • posypka czekoladowa 
  • 3 brzoskwinie (świeże) 
  • listki świeżej mięty

Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty. 
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska