Smak i urodę mazurków pieczonych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce mogą poznać bywalcy Jarmarków Wielkanocnych w Miechowie. Mozna tam skosztować i kupić ich wspaniałe ciasta.
Składniki na ciasto (duża brytfanna)
- 60 dag mąki tortowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 16 dag cukru
- 40 dag masła
- 2 całe jajka
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladowo-żurawinowa
- 20 dag masła
- 1 literatka mleka
- 4 białe czekolady
- 50 dag suszonej żurawiny
Wykonanie
Mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sito i proszek do pieczenia krótko zarobić i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie po rozwałkowaniu, w brytfannie uformować wałeczek i przykleić posmarowanym białkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Do garnka dać masło, mleko i połamaną czekoladę. Podgrzać na jednolitą masę i dodać żurawinę. Masę wylać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia. Aby mazurek był wyższy, można go ułożyć na warstwie biszkopta posmarowanego konfiturą.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN