Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym [PRZEPIS]

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Przepis na wigilijne śledzie z ogórkami, pieczarkami i przecierem pomidorowym.

Od czterech lat prowadzę dodatek „Małopolanie gotują”, miesięcznik ukazujący się z Gazetą Krakowską, z którą związana jestem od 1999 roku. Na co dzień zajmuję się również przygotowywaniem innych dodatków do GK oraz fanpejdżem Smaki Krakowa, gdzie również publikowane są przepisy z cyklu Małopolanie gotują.

Składniki

  • kilka słonych śledzi
  • kilka śledzi typu Bismarck
  • ogórki konserwowe
  • cebula
  • marynowane pieczarki
  • koncentrat pomidorowy
  • łyżka oleju
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Zawsze tę sałatkę śledziową robię „na oko”. Raz dodaję więcej śledzi słonych, innym razem marynowanych. Tak czy owak wychodzi pyszna.

Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.

WIDEO: Jak przygotować wegańskie potrawy na wigilię?

Źródło: Dzień Dobry TVN, x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska