Od czterech lat prowadzę dodatek „Małopolanie gotują”, miesięcznik ukazujący się z Gazetą Krakowską, z którą związana jestem od 1999 roku. Na co dzień zajmuję się również przygotowywaniem innych dodatków do GK oraz fanpejdżem Smaki Krakowa, gdzie również publikowane są przepisy z cyklu Małopolanie gotują.
Składniki
- kilka słonych śledzi
- kilka śledzi typu Bismarck
- ogórki konserwowe
- cebula
- marynowane pieczarki
- koncentrat pomidorowy
- łyżka oleju
- świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Zawsze tę sałatkę śledziową robię „na oko”. Raz dodaję więcej śledzi słonych, innym razem marynowanych. Tak czy owak wychodzi pyszna.
Śledzie pokroić na kawałki, cebulę w piórka i krótko sparzyć. Ogórki i pieczarki pokroić w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać, dodając łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego zmieszanego z łyżką oleju. Doprawić do smaku pieprzem. Śledzie są najlepsze na drugi dzień, gdy się przegryzą.
WIDEO: Jak przygotować wegańskie potrawy na wigilię?
Źródło: Dzień Dobry TVN, x-news