Ten placek, przygotowany przez panie ze stowarzyszenia „Wiklina przyjazny Isep”, robił furorę na ostatnich Dniach Wikliny w gminie Wojnicz.
Składniki na ciasto
- 20 dag margaryny
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę jabłkową
- 1 kg jabłek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 galaretki cytrynowe
Składniki na masę orzechową
- 15 dag orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szklanka cukru
- kostka masła
Składniki na polewę
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka spirytusu
Wykonanie
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto, upiec 2 placki.
Masa jabłkowa. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem. Dodać galaretki, dobrze wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Masa orzechowa. 15 dag orzechów mielonych sparzyć w 1/2 szklanki mleka zagotowanego, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 2 jajka ubić na parze z 1 szklanką cukru kryształu. Utrzeć kostkę masła z ubitymi jajkami i wystudzonymi orzechami.
Polewa. Z podanych składników przygotować polewę.
Przełożenie placka: kruche ciasto, masa jabłkowa, kruche ciasto, masa orzechowa, polewa.
