Czternastu uczniów Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Oświęcimiu kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa powróciło z miesięcznych praktyk zawodowych w Niemczech, realizowanych w ramach Programu Erasmus + Mobilność osób uczących się i pracowników 2014, pt. "Praktyka zagraniczna w hotelu - mój start w życie zawodowe" przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „ERASMUS +”. Uzyskali przy tym wysokie oceny za swoje umiejętności zawodowe.
Uczniowie byli na praktykach zawodowych w obiektach hotelowo – gastronomicznych o wysokim standardzie: Brauhaus zum Löwen w Mühlhausen, Hotel Rennsteig w Masserberg, Waldhotel Rennsteighöhe we Frauenwald Hotel zur Kaiserpfalz w Wohlmirstedt, Bad Sachsa Vital Hotel w Bad Sachsa oraz Hotel Fröbelhof w Bad Liebenstein. Centralnym partnerem projektu jest firma Siegmundsburger Haus Werraguelle GmbH (SHW).
- Nasi uczniowie zapoznali się ze standardami, jakie obowiązują na europejskim rynku pracy, nauczyli się przyrządzać typowe potrawy kuchni niemieckiej, obsługiwali konsumentów, a także poszerzyli swoje umiejętności językowe - informuje Marzena Sawicka, nauczycielka z PZ nr 4.
Po zakończeniu stażu instytucja przyjmująca wydała uczniom karty oceny pracy ECVET; uzyskali oni najwyższą ocenę. Wśród uczniów szczególne wyróżnienie otrzymała Aleksandra Szulc, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas praktyki wykazała się niezwykłą wiedzą fachową, dzięki czemu zdobyła szacunek i uznanie szefa kuchni czterogwiazdkowego Gobels Vital Hotel Bad Sachsa – pana Andreasa Jünemanna i otrzymała specjalną, cenną nagrodę.
