Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca zapiekankę.
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 60 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki kminku
- 50 dag ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Zobacz koniecznie!

Wideo