Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami.

Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca zapiekankę.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 50 dag ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska