Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest banalnie proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej palonej Halina
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 1 duże jabłko
- 120 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- drobne owoce (maliny, borówki – wedle uznania)
- cukier puder
Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:

Wideo