Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa przekąska. Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami [PRZEPIS]

mad
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej.
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej. Fot. Sawex
Choć kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań.

Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest banalnie proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej palonej Halina
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 duże jabłko
  • 120 ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • drobne owoce (maliny, borówki – wedle uznania)
  • cukier puder

Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska