Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo, odpowiednio dla danego wieku, urozmaicona i oparta o produkty wysokiej jakości. Jadłospisy dla przedszkolaków w większości są dobrze skomponowane pod względem kalorycznym i proporcji węglowodanów, białek i tłuszczu, jednak produkty często nie są dobrej jakości. W rezultacie przygotowane posiłki dla dzieci nie służą zdrowiu.
- Dieta dziecka powinna być oparta o produkty jak najmniej przetworzone, naturalne i wysokiej jakości - mówi Emilia Lorenc, doradca żywieniowy i autorka kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu "Zdrowy Przedszkolak.org". - Ograniczenia ekonomiczne w przedszkolach są i będą, mimo to warto inwestować w zdrowie dzieci. Z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy bez dużych wydatków.
W żywieniu przedszkolnym nie zwraca się uwagi na naturę pokarmów (rozgrzewające, wychładzające), która umożliwia przygotowanie posiłków odpowiednio do danej pory roku. - W porze jesienno-zimowej potrawy powinny być o właściwościach rozgrzewających organizm, a nie wychładzających, dzięki czemu naturalnie możemy podnieść odporność dziecka. Posiłki o takich właściwościach to gotowane, pieczone, na bazie kasz, mięsa z dodatkiem przypraw, takich jak: tymianek, bazylia, oregano, cynamon oraz imbir, a także owoce i warzywa - wymienia Emilia Lorenc.
Ciepłe, gotowane posiłki podawane są w przedszkolach głównie na obiad w postaci zupy i drugiego dania. Do przygotowania potraw nie są używane pojedyncze zioła, w tym rozgrzewające, ale gotowe, złożone przyprawy ze wzmacniaczami. Zupy często gotowane są na kostkach rosołowych, które oparte są głównie na soli i substancjach wzmacniających smak, a ilość suszonych warzyw i ziół jest w nich znikoma.
- Osoby, które spożywają produkty z glutaminianem sodu, są trzy razy bardziej narażone na otyłość, a nadmiar tej substancji wywołuje zaburzenia wzroku - mówi doradca żywieniowy. - Często stosowane dodatki do żywności mogą mieć zły wpływ na zdrowie dziecka i mogą działać alergizująco, dlatego zdecydowanie odradzamy ich stosowanie.
Kampania "Zdrowy Przedszkolak.org" ma uświadomić nie tylko rodzicom, ale też pracownikom przedszkoli, co jedzą, a co powinny jeść dzieci.
Węglowodany
Produkty węglowodanowe w przedszkolach opierają się zdecydowanie o ziemniaki i produkty mączne, w tym z mąki mocno oczyszczonej - białej. - Brakuje większej ilości kasz: gryczanej, jaglanej, jęczmiennej czy ryżu brązowego, które są doskonałym źródłem energii, a jednocześnie bogate są w białko, makroelementy i mikroelementy oraz witaminy - mówi Emilia Lorenc.
Białko
Źródło białka w diecie to nie tylko mięso, mleko i przetwory mleczne, ale też ryby i warzywa strączkowe, które rzadko pojawiają się na talerzu dziecka. W żywieniu przedszkolnym produkty mleczne występują codziennie.
- Powinniśmy się jednak zastanowić, czy mają być one podstawą żywienia? - uważa Emila Lorenc. - Biorąc pod uwagę, że u dzieci jest coraz więcej alergii, a jednym z głównych alergenów jest mleko krowie.
Cukier
Produkty mleczne w postaci słodkich serków, deserów, jogurtów mają około 2-3 łyżeczek cukru w 100 gramach, wsady owocowe nierzadko oparte są na sztucznych aromatach i zawierają substancje zagęszczające w postaci modyfikowanej skrobi. Desery mleczne czy desery w postaci białej bułki z kremem czekoladowym, słodkie kakao, wafelki, batony to produkty o wysokim indeksie glikemicznym.
- Dostarczają organizmowi w krótkim czasie dużej dawki energii w postaci glukozy, przez co dziecko może być nadmiernie pobudzone i nie może skoncentrować się na zajęciach, po chwili wysokiego stężenia glukozy we krwi nagle dochodzi do gwałtownego spadku - wyjaśnia doradca żywieniowy.
Spożywając produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym, np. pieczywo razowe, makarony razowe, płatki zbożowe czyste, kasze, warzywa czy niektóre owoce, cukier uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie nawet do trzech godzin.
A jeśli już słodycze, to proponujemy "Przyjazną Słodycz". Jest to program ogólnopolski, promujący wypieki z wartościowymi składnikami jak: orzechy, pestki nasion, przyjazne mąki (graham, kukurydziana, orkiszowa, gryczana, razowa, amarantusowa), ziarna zbóż, otręby, miód, żurawina, suszone owoce i świeże sezonowe oraz wiele innych. Składniki te są źródłem witamin, minerałów, błonnika, białka, nienasy- conych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Więcej na stronie internetowej www.przyjaznaslodycz.pl
Jak żywić dzieci?
4 lutego odbędzie się konferencja: "Wpływ naturalnego odżywiania na rozwój i zdrowie dziecka przedszkolnego", organizowana w ramach Ogólnopolskiej Kampanii na rzecz naturalnej diety w przedszkolu "Zdrowy Przedszkolak.org".
Głównym tematem konferencji jest przedstawienie strony warsztatowej, ekonomicznej i psychologicznej wprowadzanych zmian w jadłospisach przedszkolnych, uwzględniających jak najbardziej naturalne i nieprzetworzone produkty.
Zainteresowani mogą zgłosić swój udział do 31 stycznia. Konferencja odbędzie się 4 lutego w Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu. Szczegóły i możliwość zgłoszenia swojego udziału w konferencji na stronie internetowej www.zdrowyprzedszkolak.org.
Wybieramy najlepszego piłkarza i trenera Małopolski! Weź udział w plebiscycie!
Konkurs dla matek i córek. Spróbuj swoich sił i zgarnij nagrody!
Która stacja narciarska w Małopolsce jest najlepsza? Zdecyduj i oddaj głos!
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!