Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom. Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. Wypiek ciastek jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Przygotowanie ciasteczek może stać się świetną zabawą, do której warto zaprosić dzieci.
Składniki
- 2,5 szklanki płatków orkiszowych
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z orkiszowej Holle
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek miodu
- 100 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione bakalie (opcjonalnie)
Wykonanie
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce, a jajka, mleko, miód w drugiej. Uwaga: bakalie dobrać i posiekać odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci. Połączyć zawartości obu misek. Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste - dodać więcej mleka. Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka piec około 8-10 minut, najlepiej z termoobiegiem.
