Ukryta słodycz, czyli w czym jest cukier?
Cukier, często nazywany cichym zabójcą, jest dodawany do aż 74% pakowanej żywności sprzedawanej w supermarketach. Znajdziemy go nie tylko w słodkich, ale także...
Pandemia rozgrzała ten rynek do czerwoności ale też zweryfikowała
Catering dietetyczny plasuje się w rankingu najszybciej rozwijających się branż w Polsce. Pandemia sprawiła, że rynek znacząco przyspieszył, w porównaniu z...
Grzegorz Łapanowski: Rewolucjonizowanie świątecznego menu nie ma sensu
- Dla mnie Święta, to czas na tradycję- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny i dodaje, że...
Kapusta. Poznaj kilka ciekawostek na jej temat z okazji świąt
Wigilijny stół bez kapusty? jest to praktycznie niewyobrażalne w naszym kraju. Kapusta z grzybami, bigos, uszka, krokiety czy pierogi– to warzywo jest...
Jak nie przytyć w święta? Sprawdź porady dietetyczki
- Uważam, że podczas świat nie powinniśmy oceniać potraw przez pryzmat kilokalorii. To nie czas na ich liczenia- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną...
Ekspertka: Odporność budujemy przez cały rok. Tych produktów nie kupuj
- Tak na dobrą sprawę odporność budujemy przez cały rok ale w okresie jesienno- zimowym bardziej zwracamy uwagę na to, co może poprawić naszą odporność lub co...
Co najczęściej zamawiamy na dowóz? Ile wydajemy?
- To co zauważyliśmy w trakcie pandemii, to przede wszystkim to, że znaczna część restauracji wprowadziła dowóz swoich posiłków- tłumaczy w rozmowie z Agencją...
Bierzesz suplementy diety? To musisz wiedzieć
- 64 proc. Polaków deklaruje stosowanie suplementów. Najbardziej popularne są te, wspierające układ odpornościowy oraz suplementy oddziałujące na konkretne...
Ekspertka: Polacy są „ziemniakoholikami”. Tego jeszcze nie wiesz o ziemniakach
-Polacy są „ziemniakoholikami”- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press ekspertka. Jednocześnie dodaje, że jemy ich za dużo i jesteśmy troszkę...
PLUSROZMOWADietetyk radzi: Dieta na jesień. Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.
PLUSDla kobiety w ciąży nie ma bezpiecznej ilości alkoholu
Rozmowa z Barbarą Słomian, dyrektor Katolickiego Ośrodka Adopcyjnego i Opiekuńczego w Opolu, organizatorką konferencji naukowo-metodycznej „Świat bez FASD”,...
Dzień Walki z Otyłością. "To nie chodzi o to żeby nie jeść"
24 października obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Otyłością. - To nie jest tak, że jedzenie konkretnych produktów nas odchudzi albo spowoduje wzrost masy...
Dieta przy osteoporozie. Co jeść?
Ponad 2 miliony osób w Polsce choruje na osteoporozę, z czego zdecydowaną większość, bo aż 1,7 miliona stanowią kobiety. Do powstania choroby przyczyniają się...
Co jeść, żeby czuć się dobrze? Które produkty wspierają zdrowie i odporność?
146 kilogramów- tyle wynosi minimalna ilość warzyw i owoców, jaką dorosły człowiek powinien zjadać w ciągu całego roku. Warzywa i owoce są bogatym źródłem...
Najlepsze bary mleczne w Krakowie. Sprawdź, gdzie zjesz smaczne, domowe obiady
Smacznie jak u mamy - to główne hasło i zamysł barów mlecznych. Bowiem któż z nas nie uwielbia obiadów swojej mamy? Smaczne, domowe jedzenie sprawia, że tego...
Nowy owoc hodowany w kraju, który z dnia na dzień staje się coraz popularniejszy
Mini kiwi to naturalny owoc, który naturalnie występuje w Azji, ale również w Polsce uprawiany jest od wielu lat. Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna,...
Aronia ma udowodnione działanie obniżające poziom tętniczego ciśnienia krwi
Co trzeci Polak ma nadciśnienie. Połowa nie zdaje sobie z tego sprawy, bagatelizuje objawy i naraża się na utratę zdrowia. - Tutaj z jednej strony bardzo ważna...
Każdego dnia wypija się średnio dwa miliardy kubków kawy!
Umiarkowane spożycie kawy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, do jakich zalicza się choroba Alzheimera. Kawa i zawarta w niej...
Spada spożycie piwa w Polsce. "Konsumpcja najniższa od 10 lat"
Według danych Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (PARPA) konsumpcja piwa w Polsce w 2020 roku wyniosła 93,6 litra na jednego mieszkańca. To...
PLUSBogata historia mięsożerstwa. Na talerzach naszych przodków gościły pawie i bobry
90 proc. jedzonego dziś przez nas mięsa to brojlery i wieprzowina. Tymczasem nasi przodkowie mięsem ze świni się brzydzili, a zamiast tuczonych kurczaków jadali...
Anna Lewandowska: Jestem niezwykle dumna z tego projektu
Rynek cateringów dietetycznych dynamicznie rośnie i zwiększył swoją wartość dwukrotnie w porównaniu do 2019 roku. Obecnie wyceniany jest na 2 miliardy złotych.
GIS ostrzega! Salmonella w partii popularnego sezamu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie Salmonella w partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. -...
Dodano 3 godziny temu w kategorii Ubezpieczenia
Dodano 3 dni temu w kategorii Budownictwo przemysłowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Winiarnia
Dodano 4 dni temu w kategorii Aplikacje mobilne