Krótkie dni, krótkie przebywanie na powietrzu. Tymczasem do produkcji witaminy D w organizmie potrzebne jest słońce, którego w okresie zimowym bywa rzadkim gościem.
Witamina D odpowiada m.in. za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w naszym organizmie.
Niedobór witaminy D może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia m.in. osteoporozy, depresji, choroby Hashimoto, problemów immunologicznych, a nawet stwardnienia rozsianego.
Gdzie występuje witamina D?
Witaminę D znajdziemy w:
- tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, śledź, makrela, węgorz,
- w mleku krowim i jego przetworach,
- wątróbce,
- żółtkach jaj.
Jednak synteza tego ważnego składnika w większości zależy od... słońca. A zimą w naszej strefie klimatycznej jest go stanowczo za mało, mimo zauważalnego ocieplania się klimatu. Stąd też suplementacja witaminy D jest wskazana zwłaszcza zimą, gdy dni są krótkie, a słońce jest rzadkim gościem. Ale nie tylko dlatego; zmienił się bowiem nasz styl życia.

Jak zauważa specjalista diagnostyki laboratoryjnej Grupy American Heart of Poland Artur Gabrysiak, rozwój cywilizacyjny w szybkim tempie odsunął człowieka od słońca.
- Całymi dniami przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach, nie wychodzimy na zewnątrz. Żywność możemy zdobyć już bez wychodzenia z domu. Jadąc do pracy, część osób może wsiąść do auta w domu na parkingu podziemnym i w pracy wysiąść w taki sam sposób. W skali tysięcy lat istnienia gatunku ludzkiego nagle drastycznie ograniczyliśmy wpływ słońca na naszą skórę, a nasze organizmy nie zdążyły się dostosować do tak nagłej zmiany. Efektem tego jest ciągły niedobór syntetyzowanej w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych witaminy D – tłumaczy specjalista.
Dlatego zaleca się uzupełnienie witaminy D w grupach wiekowych do 18 i od 65 roku życia. W grupie wiekowej 18-65 lat wytyczne dopuszczają wstrzymanie suplementacji od maja do września, ale pod warunkiem przybywania minimum 15 minut na słońcu w godzinach od 10 do 15, i to bez filtrów przeciwsłonecznych.
Suplementując witaminę D należy koniecznie pamiętać, by spożywać ją w trakcie posiłków oraz by nie przekraczać zalecanej dawki dziennego spożycia.
Co zrobić z żywą choinką po świętach?
