https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa-krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi  [PRZEPIS]

mad
Zupa-krem z pomidorów.
Zupa-krem z pomidorów. Fot. Anna Loska
Przepis na zupę-krem z pomidorów.

Sezon na pyszne, soczyste pomidory w pełni. Proponujemy pyszną zupę-krem z pomidorów autorstwa Anny Loski, autorki bloga Kraina rozkoszy podniebienia.

Składniki

  • 1 kg żółtych pomidorów 
  • 4-5 dużych ząbków czosnku 
  • garść świeżych listków bazylii 
  • bulion warzywny 
  • chipsy pomidorowe 
  • oliwa 
  • pieprz  
  • sól

 

Wykonanie
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi. 

Zobacz przepisy na dania z pomidorów:

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina
Lubię taką zupkę, do smaku doprawiam ją jeszcze łyżeczką chrzanu krakusa :-)
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska