Sezon na pyszne, soczyste pomidory w pełni. Proponujemy pyszną zupę-krem z pomidorów autorstwa Anny Loski, autorki bloga Kraina rozkoszy podniebienia.
Składniki
- 1 kg żółtych pomidorów
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- garść świeżych listków bazylii
- bulion warzywny
- chipsy pomidorowe
- oliwa
- pieprz
- sól
Wykonanie
Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi dość gęsta – jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z chipsami pomidorowymi.
Zobacz przepisy na dania z pomidorów:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę

Wideo