https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem [PRZEPIS]

mad
Domowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje wybornie.
Domowa zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów smakuje wybornie. pixabay.com
Przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów.

Sezon na pomidory w pełni! Warto przygotować z nich pyszną zupę pomidorową. Przepisem podzieliła się Maria Buraczek z Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie.

Składniki

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
  • sól
  • szklanka śmietany ukwaszonej 15 proc.
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • masło do smażenia

Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mariola
Przepis może i łatwy, ale mi to szkoda czasu na gotwanie, wolę sobie zjeść gotoweą zupkę pomidorową od Frykas Kościan ;)
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska