Dania kuchni azjatyckiej opd lat cieszą się niesłabnącą popularnością. I dobrze - są zdrowe, smaczne i pełne aromatu! Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy!
Spis treści
Makaron chow mein z wieprzowiną [PRZEPIS]
Składniki:
- ½ opakowania Makaronu Chow mein House of Asia
- 60 g sosu ostrygowego House of Asia
- 1 puszka pokrojonych grzybów shiitake w zalewie House of Asia lub 30 g suszonych grzybów shiitake House of Asia
- 1 łyżka pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
- ½ łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
- 150 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
- 1 mała marchewka pokrojona w słupki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wody
- 1 mały posiekany pęczek kolendry lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos ostrygowy wymieszaj z wodą w małej misce.
Pokrojoną polędwiczkę przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej wok i podsmaż mięso, dodaj warzywa, grzyby shiitake, mieszaj od czasu do czasu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem ostrygowym i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 50 g sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżeczki pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego, drobno posiekanego
- 250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
- 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
- 2 pomarańcze
- 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
- 2 średnie cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp kolendrą i sezamem.
Zupa miso z makaronem chow mein [PRZEPIS]

Składniki
- ½ opakowania makaronu Chow Mein
- 2 saszetki pasty Miso
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 600 ml wody
- garść szpinaku baby
- 2 jajka na twardo, przekrojone na pół
- 150 g filetu z kurczaka, pokrojony na 1,5 cm paski
- 4 średnie pieczarki, pokrojone w plastry
- 1 łyżka oleju, do smażenia
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do miski włóż kurczaka i zalej go sosem sojowym. Odstaw na 5 minut.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż pieczarki.
W garnku ugotuj wodę i rozpuść pastę Miso. Następnie dodaj kurczaka, szpinak i gotuj 3 minuty.
Do miski włóż porcję makaronu, pieczarki, jajko i zalej zupą.
OPCJONALNIE: Zupę możesz doprawić sosem sojowym.
Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym [PRZEPIS]

Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 200 g makaronu ryżowego Vermicelli
- 30 g grzybów mun krojonych
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
- świeża kolendra drobno pokrojona
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
- otarta skórka z 1 limonki
- 2 świeże jajka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, marchew, imbir i chili. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru, dodaj mięso. Usmażony farsz przełóż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia (miska musi być duża, ponieważ później posłuży do wymieszania całego farszu).
Grzyby Mun przygotuj wg wskazań na opakowaniu, odsącz je i dodaj do farszu.
Makaron przygotuj według wskazań na opakowaniu. Następnie przetnij go kilkukrotnie nożem i dodaj do farszu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, dodaj 2 jajka oraz kolendrę. Dopraw do smaku przyprawą chińską oraz skórką z limonki.
Papier ryżowy połóż na desce i delikatnie zwilż płatek ciepłą wodą. Łyżkę farszu połóż na wilgotnym papierze i zwiń jak krokieta.
Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Podawaj z ulubionym sosem.
Pad thai z kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki
- 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
- 6 łyżek pasty Pad Thai
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 150 g kiełków fasoli Mung
- 2 jajka
- ½ pęczka dymki – zielona część
- 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
- 1 limonka
Sposób przygotowania
Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 min.
Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.
Przepisy powstały we współpracy ze specjalistami z De Care.
Zobacz też:
