Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny o głównie słodkiej tematyce Daktyle w czekoladzie.
- Tradycyjne ciastka marcepanowe pieczone w Niemczech na Boże Narodzenie. Smak marcepanu jest tu zdecydowanie dominujący, co bardzo mojej rodzinie się spodobało. Co ciekawe, są to ciastka pieczone bez użycia masła. Miękkie w środku, z zewnątrz mają cienką, troszkę twardszą skorupkę. Po bokach mają doklejone połówki migdałów. Urocze i bardzo smaczne - mówi Dorota Wójcicka.
Składniki
- 200 g marcepanu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów lub orzechów
- 100 g mąki pszennej
- 2 białka z dużych jajek
- 1 białko do smarowania wierzchu
- 39 sztuk całych migdałów bez skórki do dekoracji
Wykonanie
Marcepan rozdrobnić do miski. Dodać cukier puder, mielone migdały, białka i mąkę, wyrobić jednolite ciasto (będzie trochę klejące). Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto formować rękami oprószonymi mąką na wielość małego orzecha włoskiego.
Migdały podzielić na połówki, przyklejać po bokach (po trzy na każde ciastko). Żeby lepiej się trzymały, można je lekko posmarować białkiem.
Białko roztrzepać widelcem, posmarować wierzch ciastek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 15 minut.
