- Tak przygotowane gruszki można podawać na przykład z lodami. Jest to istna rozkosz dla podniebienia – zapewnia Janina Czaja z Krakowa.
Składniki
- 4 gruszki
- 10 dag marmolady porzeczkowej
- 1 łyżeczka śliwowicy
- 1 i 1/2 łyżki obranych pistacji
- mięta do dekoracji
- cukier puder
Wykonanie
Umyć i osuszyć gruszki. Ściąć wierzch owoców na 3/4 ich wysokości.
Wyciąć nożem gniazdka nasienne i delikatnie wydłubać część miąższu. Dokładnie wymieszać marmoladę porzeczkową ze śliwowicą, a następnie wypełnić nią wydrążone gruszki. Przykryć ściętymi kawałkami owoców.
Tak przygotowane gruszki grillować około 15 minut.
Grubo posiekać pistacje. Dokładnie opłukać miętę, osaczyć ją z nadmiaru wody, a następnie poodrywać listki.
Owoce zdjąć z grilla, posypać je posiekanymi pistacjami i udekorować listkami mięty. Na koniec posypać cukrem pudrem .
Owoce można podawać z lodami śmietankowymi.
Zobacz też:Marynaty do mięs według przepisu Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Źródło: Dzień Dobry TVN