Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowane gruszki z marmoladą i śliwowicą [PRZEPIS]

Janina Czaja
123rf
Grillowane gruszki z marmoladą i śliwowicą.

- Tak przygotowane gruszki można podawać na przykład z lodami. Jest to istna rozkosz dla podniebienia – zapewnia Janina Czaja z Krakowa.

Składniki

  • 4 gruszki  
  • 10 dag marmolady porzeczkowej
  • 1 łyżeczka śliwowicy 
  • 1 i 1/2 łyżki obranych pistacji
  • mięta do dekoracji
  • cukier puder

Wykonanie
Umyć i osuszyć gruszki. Ściąć wierzch owoców  na  3/4 ich wysokości.
Wyciąć nożem gniazdka nasienne i delikatnie wydłubać część miąższu. Dokładnie wymieszać marmoladę porzeczkową ze śliwowicą, a następnie wypełnić nią wydrążone gruszki. Przykryć ściętymi kawałkami owoców.
Tak przygotowane gruszki grillować około 15 minut.
Grubo posiekać pistacje. Dokładnie opłukać miętę, osaczyć ją z nadmiaru wody, a następnie poodrywać listki.
Owoce zdjąć z grilla, posypać je posiekanymi pistacjami i udekorować listkami mięty. Na koniec posypać cukrem pudrem .
Owoce można podawać z lodami śmietankowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska