https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czerwone curry z kurczakiem [PRZEPIS]

Sylwia Ładyga
Przepis na czerwone curry z kurczakiem.

Sylwia Ładyga, uczestniczka programu MasteChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca kurczaka na ostro.

Składniki

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • trawa cytrynowa
  • 1 cm świeżego imbiru
  • świeża papryczka chili
  • 2 liście limonki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • sól, pieprz
  • ryż

Wykonanie
Pokrojony filet z kurczaka natrzeć łyżką pasty curry oraz pieprzem i odstawić na około 30 minut.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, przesmażyć mięso wraz z marynatą, podlać niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusić do miękkości.

W osobnym rondelku rozgrzać pozostały olej. Przesmażyć posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodać pozostałą pastę curry, a po chwili zalać mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotować ok. 5 minut.

Doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.

Do tak przygotowanego sosu wrzucić zawartość patelni oraz pędy bambusa - gotować kilka minut i podawać gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska