Sylwia Ładyga, uczestniczka programu MasteChef, autorka bloga Ostra na słodko, poleca kurczaka na ostro.
Składniki
- 200 g filetu z kurczaka
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- trawa cytrynowa
- 1 cm świeżego imbiru
- świeża papryczka chili
- 2 liście limonki
- 400 ml mleka kokosowego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki pędów bambusa
- sól, pieprz
- ryż
Wykonanie
Pokrojony filet z kurczaka natrzeć łyżką pasty curry oraz pieprzem i odstawić na około 30 minut.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, przesmażyć mięso wraz z marynatą, podlać niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
W osobnym rondelku rozgrzać pozostały olej. Przesmażyć posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodać pozostałą pastę curry, a po chwili zalać mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotować ok. 5 minut.
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym.
Do tak przygotowanego sosu wrzucić zawartość patelni oraz pędy bambusa - gotować kilka minut i podawać gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news