Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania wielkanocne dla dzieci. Kolorowe jajka na różne sposoby. Takie jajka zje nawet największy niejadek! [PRZEPISY]

mad
Po tak przygotowane jajka dzieci chętnie sięgną podczas śniadania wielkanocnego.
Po tak przygotowane jajka dzieci chętnie sięgną podczas śniadania wielkanocnego. Fot. materiały prasowe
Jak przygotować jajka na Wielkanoc, by dzieci chętnie je zjadły? Przedstawiamy dwa przepisy na „wesołe” jajka, które dzieci mogą udekorować nawet same! Z pewnością skuszą się na jajka-myszki i jajka-muchomorki.

Wspólne przygotowywanie posiłków to wspaniały pomysł na rodzinne spędzanie czasu przed śniadaniem wielkanocnym. Przedstawiamy dwa przepisy z wykorzystaniem jajek – gwarantujemy, że zabawa przy gotowaniu będzie przednia!

Proste, ale dające szczególnie dzieciom olbrzymią satysfakcję jest dekorowanie jajek, a szczególnie nadawanie im kształtów zwierząt czy roślin. Możliwości jest tutaj naprawdę wiele, my opisujemy, jak zamienić je w myszki i muchomorki.

- Pamiętajmy, że przygotowując potrawy z jajkami, powinniśmy zadbać o higienę, szczególnie gdy kucharzami są dzieci – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Przed rozpoczęciem kulinarnych przygód sprawdźmy, czy jaja są całe, a skorupka czysta. Bezpośrednio przed wykorzystaniem powinniśmy przemyć je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie powinniśmy też używać do jedzenia sztućców, które wcześniej miały kontakt z surowymi jajkami.

Jajka „myszki” i jajka „muchomorki”

Zacznijmy jednak od ugotowania jajek. Najlepiej wyjąć je z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową, wtedy jest mniejsze ryzyko, że pękną w wodzie.

Jajka gotujemy 8-10 minut. Jeśli przekroczymy ten czas wokół żółtka pojawi się sina obwódka, a przegotowane jajka tracą też wiele wartości odżywczych i gorzej smakują.

Kiedy są już ugotowane obieramy je ze skorupki. Czas na najlepsze, czyli jajeczne metamorfozy!

Myszki:

Dania wielkanocne dla dzieci. Kolorowe jajka na różne sposoby. Takie jajka zje nawet największy niejadek! [PRZEPISY]

Najpierw ugotowane jajka przecinamy na połówki. Będzie nam też potrzebny szczypiorek, rzodkiewka i sałata. Dzieci mogą umyć warzywa, a dziadkowie pokroić szczypiorek i rzodkiewkę. Warto wyposażyć się w plastikowe noże, którymi mali pomocnicy delikatnie ponacinają jajka, żeby włożyć plasterki rzodkiewki jako uszy. Na wąsy i ogony wykorzystujemy szczypiorek. Do wykonania nosów i oczu mogą posłużyć ziarnka pieprzu lub goździki – pamiętajmy jednak, aby wyjąć je przed spożyciem. Gotowe myszki układamy na liściach sałaty.

Muchomorki:

Dania wielkanocne dla dzieci. Kolorowe jajka na różne sposoby. Takie jajka zje nawet największy niejadek! [PRZEPISY]

Do wykonania grzybków będziemy oprócz jajek potrzebować kilku mniejszych, okrągłych pomidorów malinowych. W jajkach delikatnie przycinamy oba czubki, ustawiamy na talerzu. Następnie przekrajamy pomidory, które posłużą do zrobienia grzybowych kapeluszy. Dekorujemy je kropkami z majonezu. Dookoła gotowych grzybków sypiemy pokrojony szczypiorek.

Zobacz przepisy na inne nietypowe dania na Wielkanoc 2023:

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska