Sinangag to smażony ryż z czosnkiem i jajkiem, który jest niezwykle popularnym, śniadaniowym specjałem na Filipinach - malowniczych, azjatyckich wyspach. Dodatek ostrych papryczek oraz świeżego szczypiorku doda potrawie charakteru i wyjątkowego aromatu.
Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati (np. Britta)
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 małe papryczki chilli
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
Nałożyć jajka i podawać na ciepło.
Zobacz koniecznie!

Wideo