https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Dania z ziemniaków. Łódeczki ziemniaczane z boczkiem, cebulą i serem [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i serem.
Zobaczcie przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i serem. Fot. materiały prasowe
Macie ochotę na niebanalne ziemniaki? Zobaczcie przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i serem. Palce lizać!

Ziemniaki zapiekane z boczkiem, cebulą i serem – przepis. Ziemniak to niewątpliwie król polskich stołów. Trudno znaleźć kogoś, kto chociaż raz nie spróbował tego bulwiastego warzywa. Ziemniaki tłuczone, w mundurkach, puree… Placki ziemniaczane, kopytka, zupa ziemniaczana. Wydawałoby się, że ziemniak to potrawa… nudna. Tymczasem z ziemniaków można przyrządzić wyśmienite dania! Zobaczcie przepis na fantastyczne ziemniaki!

Łódeczki ziemniaczane z boczkiem i serem.
Łódeczki ziemniaczane z boczkiem i serem. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram chudego boczku
  • 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska