W tym roku w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" zaplanowano sześć spotkań. Pierwsze odbyło się 4 grudnia na Małym Rynku, kolejne 6 grudnia na Rynku Podgórskim, a także 8 grudnia na rondzie Mogilskim. Dzisiaj, 11 grudnia w Krakowie zorganizowano już czwarty poczęstunek - na parkingu przy pętli tramwajowej „Kurdwanów P+R”.
Mieszkańcy Krakowa również podczas czwartego już spotkania w tym roku w ramach akcji, licznie zgromadzili się i to na dłuższą chwilę przed rozpoczęciem wydawania świątecznych dań. Tradycyjnie Bartłomiej Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego Dolina Będkowska częstował Krakowian rybami takimi jak: karp , tołpyga i amur, a także zupą grzybową, kapustą z grochem i pieczywem. Oprócz próbowania potraw na miejscu, każdy może też zabrać ze sobą jedzenie do domu.
- Od lat przekaz akcji jest jeden - Dzielmy się, bądźmy dla siebie życzliwi, uśmiechajmy się do wszystkich wkoło i nie bądźmy obojętni! - podkreśla Bartłomiej Szczoczarz.
Podczas wszystkich poczęstunków, które w tym roku odbywają się w Krakowie w ramach akcji "Przedświąteczny karp dla Krakowa" przygotowano: 2 tony ryb, 3,5 tony kapusty z grochem, a także 3,5 tys. litrów zupy grzybowej. Łącznie z pieczywem aż 10 ton jedzenia. Mieszkańcy otrzymują również obwarzanki, opłatki i kalendarze.
Poczęstunki rozpoczynają się o godz. 16.00. Odbędą się jeszcze 2 spotkania:
- środa, 13 grudnia – plac Inwalidów
- piątek, 15 grudnia – Nowohuckie Centrum Kultury.
Należy podkreślić, że wśród mieszkańców, którzy uczestniczą w wydarzeniu, największą grupę stanowią osoby starsze i znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, dla których jest to jedyna możliwość skosztowania tych najbardziej tradycyjnych wigilijnych potraw.
- Wędkarstwo to nie hobby, to styl życia! Najlepsze memy o wędkarzach
- Gdzie na sanki w Krakowie? Lista najlepszych górek do zjeżdżania na sankach MAPA
- Tak wyglądają wnętrza legendarnego hotelu Cracovia. Niebawem powstanie tu nowe muzeum
- Horoskop miłosny na grudzień 2023. Zobacz, co cię czeka w nadchodzących tygodniach!
Śpimy krócej i coraz gorzej
