Sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”. - Ze szklanką ciepłego kakao smarują wybornie – zapewnia.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 200 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 200 g sera białego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 50g masła
Dodatkowo
- białko do posmarowania
Wykonanie
Ciasto: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodać pokruszony ser i razem utrzeć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Jedną z części rozwałkować tworząc okrąg. Ciasto pokroić na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy serowej. Ciasto zwinąć w rogaliki. Z drugą częścią ciasta zrobić to samo co z pierwszą. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 180
