Taką pyszną szarlotkę piekła zawsze moja mama. W sierpniu jabłka zamieniała na śliwki. Ciasto zawsze się udaje - mówi Marta Góra z Krakowa. - To samo ciasto kruche, cienko rozwałkowane, można wykorzystać jako spód ciasta ze śliwkami. Śliwki należy umyć, wydrylować, podzielić na połówki, niekoniecznie je przerywając. Na cieście ułożyć ciasno skórką w dół. Nie przykrywać. Upiec w temperaturze jak ciasto kruche: 200-220 stopni. Po upieczeniu pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasto
- 50 dag mąki
- 20 dag masła
- 5-6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
- jabłka
- cukier
- cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
