Czy wiecie, że klasyczna szarlotka (jabłecznik) pochodzi z Francji? Marie-Antoine Carême, francuski szef kuchni i cukiernik, stworzył ciasto o nazwie "charlotte russe" specjalnie dla cara Aleksandra I! Szarlotka nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy. Zobaczcie przepis na szarlotkę Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier
Wykonanie
Do robota wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Następnie wrzucamy posiekane zimne masło i po kolei inne składniki i miksujemy do ich połączenia. Ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Jedną częścią wykładamy formę i na ciasto dajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach (odciśnięte z soku). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Na wierzch dajemy drugą część ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
