Pora pogodzić się z faktem, że wraz z upływem lat nasz metabolizm zwalnia, a produkty na które mogliśmy pozwolić sobie jeszcze kilka lat wcześniej, obecnie są w stanie przysporzyć nam wielu kłopotów ze zdrowiem i figurą. Jeśli zatem borykasz się z układaniem codziennego jadłospisu, poznaj zasady diety zgodnej z wiekiem i przekonaj się, że wyglądać pięknie i czuć się młodo można w każdym wieku.
Menu dla trzydziestolatki
Przekroczyłaś 30. rok życia i zauważasz, że na twoim brzuchu pojawiają się niepokojące wałeczki? To skutek wolniejszego tempa spalania kalorii i regeneracji organizmu, często spadku wydolności organizmu czy bardziej biernego trybu życia. Jak sobie z tym poradzić?
– Dostosuj swoje codzienne menu do zmian, jakie zaszły w twoim organizmie – mówi Monika Berger, ekspert marki Berger. – Nie zapominaj o pięciu zbilansowanych posiłkach w ciągu dnia, staraj się także żyć aktywnie – już 3 godziny sportu tygodniowo sprawią, że poczujesz znaczną różnicę – dodaje.
W swojej diecie uwzględnij warzywa i owoce (unikaj tych o wysokiej zawartości cukru, szczególnie gdy zamierzasz spożywać je wieczorem), ogranicz słodycze i produkty wysoko przetworzone. Postaw za to na chude mięso i sery, ryby oraz mleko i jego przetwory. Węglowodany dostarczaj z kolei w wyważonych dawkach – najlepiej z pełnoziarnistego pieczywa czy brązowego ryżu.
Czterdzieści lat minęło
Czwarta dekada życia to u wielu z nas moment przełomowy i niestety niełatwy dla organizmu. Właśnie wówczas najbardziej zagraża nam proces tycia, co często związane jest ze zmianami hormonalnymi. Zbawienny staje się wówczas ruch, który pozytywnie wpływa na spowolnioną przemianę materii.
Jadłospis czterdziestolatki powinien przede wszystkim uwzględniać chude produkty białkowe. Właśnie ten składnik odżywczy powinien być przyjmowany z żywnością w takich ilościach jak miało to miejsce w poprzednich latach. Co zatem spożywać?
Chude mięso, ryby i rośliny strączkowe, takie jak soja czy soczewica. W walce z zaburzeniami trawienia i gorszym funkcjonowaniem układu pokarmowego pomocne będą wszelkiego rodzaju łagodne przyprawy i wędliny – stwierdza ekspert.
Dieta dla seniora
Seniorzy to kolejna grupa, która kwestię swojego wyżywienia powinna traktować szczególnie poważnie. Nie sama metryka ma tu bowiem znaczenie.
– Przy komponowaniu codziennej diety osób starszych należy uwzględniać ich stan zdrowia, a także wszelkie choroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że organizm seniorów potrzebuje mniej kalorii, niż ma to miejsce u osób aktywnych zawodowo – mówi Monika Berger.
Zmianie nie ulega natomiast zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dieta osób starszych powinna obowiązkowo dostarczać witamin: E, B2, B6, kwasu foliowego oraz wapnia. Należy stronić od ciężkostrawnych dań i postawić na spożywanie małych porcji jedzenia, co z pewnością pozytywnie wpłynie na ewentualne dolegliwości pokarmowe. Z produktów spożywczych wybierajmy m.in. szpinak, kasze, nabiał, chude mięso, czosnek i orzechy włoskie.
Zobacz też:Dlaczego warto jeść sałatę? Kalorie, wartości odżywcze, rodzaje sałaty
Zobacz też:Przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Zobacz też:Skąd wziął się „gorący pies”? Poznajcie historię hot-dogów!
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Zobacz też:Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń
Źródło: Dzień Dobry TVN
