Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dlaczego warto jeść sałatę? Kalorie, wartości odżywcze, rodzaje sałaty [PORADNIK, PRZEPIS]

mad
Po sałatę warto sięgać przez cały rok.
Po sałatę warto sięgać przez cały rok. materiały prasowe
Dlaczego warto sięgać po sałatę przez cały rok?

W zimie przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, jak na przykład sałata: niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.

Sałata na co dzień, czyli precz z kaloriami

Dlaczego będąc na diecie tak często sięgamy po liście sałaty? Powód jest banalnie prosty – sałata to warzywo niskokaloryczne, wspomagające utratę zbędnych kilogramów. 100 g liści sałaty zawiera jedyne 15 kcal, gdyż w niemal 90 procentów składa się z wody. Jak podkreśla Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, sałata to także skarbnica błonnika pokarmowego.
- Błonnik oczyszcza organizm z toksyn i usprawnia proces przemiany materii, przez co spokojnie możemy go nazwać sojusznikiem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Pamiętajmy tylko, by do sałaty nie dodawać tłustej śmietany czy majonezu, gdyż wówczas o dietetycznym daniu nie ma mowy – dodaje ekspert.

Lustereczko, powiedz przecie, czyli sałata i uroda

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jedzenie sałaty pozytywnie wpływa także na urodę, a co za tym idzie, także samopoczucie. Wszystko za sprawą witaminy E, która poprawia stan skóry, hamując proces jej starzenia. - Tzw. „witamina młodości” nie tylko działa na skórę, czyniąc ją jaśniejszą i pełną blasku. Zauważalny jest również jej dobroczynny wpływ na włosy i paznokcie, które stają się mniej łamliwe – mówi Katarzyna Głębocka. - Dodatkowo witamina E wykazuje właściwości antyoksydacyjne, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, opóźnia proces starzenia i pozwala cieszyć się witalnością oraz zdrowym wyglądem cery – uzupełnia ekspert.

Sałata zdrowia doda

Poza witaminą E, w sałacie znajdziemy wiele innych, korzystnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Wymieniać można bez liku.
Mangan ma za zadanie usprawniać pracę układu nerwowego, magnez i potas odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, a kwas foliowy, witaminy z grupy B, żelazo i wapń są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu.
Sałata to także źródło działającego bakteriobójczo chlorofilu, luteiny i zeaksantyny, które zapobiegają chorobom oczu, jak również niezbędnej w procesach biochemicznych witaminy C.

Sałata - smaki dla każdego

Jedni jedzą sałatę dla zdrowia, drudzy dla urody, a jeszcze inni po prostu dla smaku. W zależności na jaki gatunek się zdecydujemy, możemy rozkoszować się wybranym wariantem smakowym.
Łagodna i krucha sałata lodowa jest idealnym dodatkiem do pomidorów, świeżych ogórków czy słonej fety,
z kolei lekko gorzka sałata rzymska doskonale komponuje się z grillowanym bakłażanem, oliwkami
i rozmaitymi ziołami.
Cykoria sałatowa radicchio, chętnie wykorzystywana do udekorowania bufetu sałatkowego, świetnie smakuje z szynką parmeńską i figami. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach także roszponka i rukola, które z innymi wykwintnymi składnikami tworzą kompozycje różnorodnych sałatek, grając pierwsze skrzypce podczas niejednego posiłku.

Pora na lunch

Zaletą włączenia sałaty do codziennej diety jest także ogromna oszczędność czasu. Produkt nie wymaga bowiem czasochłonnych zabiegów, by wyśmienicie smakować.
Dodatkowo na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych mieszanek sałat, które w przeróżnych konfiguracjach możemy łączyć, bez trudu tworząc pożywne, smaczne i ekspresowe w wykonaniu danie.
Zobaczcie naszą propozycjęna sałatkę z sałatą:

Dlaczego warto jeść sałatę? Kalorie, wartości odżywcze, rodzaje sałaty [PORADNIK, PRZEPIS]

Karnawałowa sałatka z rukolą, szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Składniki

  • 3 garści szpinaku młodego (np. Eisberg)
  • 3 garści mieszanki Toscana mix z rukola Eisberg
  • pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • zielony ogórek
  • 5 pomidorów koktajlowych
  • 2 rzodkiewki
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie smażyć ok. 7 minut z każdej strony na patelni grillowej i pokroić w paski. Szpinak
i mieszankę sałat z rukolą umieścić w naczyniu. Dodać pokrojonego w plastry ogórka, rzodkiewki
i połówki pomidorków. Przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Opcjonalnie sałatkę można skropić oliwą z oliwek bądź octem balsamicznym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska