Dolina Karpia atrakcyjna turystycznie i kulinarnie
Dolina Karpia, to atrakcyjny turystycznie i przyrodniczo obszar siedmiu gmin położonych w Małopolsce zachodniej, w powiatach oświęcimskim oraz wadowickim. Obejmuje teren historycznego zagłębia hodowli karpia i rozciąga się na setkach hektarów w dolinie Wisły i Skawy. Jest to obszar o wybitnych walorach przyrodniczych i kulturowych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: jest to idealne miejsce zarówno dla miłośników przyrody, amatorów turystyki aktywnej, jak również dla osób szukających ciszy i odpoczynku. Dokładając do tego niesamowite krajobrazy, przepiękne wschody i zachody słońca, sympatycznych ludzi, znakomitą bazę hotelową, parki rozrywki i pyszne produkty lokalne – to miejsce uwagi godne polecenia na weekendowe wypady czy wręcz wakacje.
Wszystkie te dobrodziejstwa tej ziemi odkryli, a w każdym razie jej cząstkę, dziennikarze zaproszeni na wizytę studyjną przez Stowarzyszenie Dolina Karpia. W gościnnych progach Radocza Park Active&Spa, honory gospodarzy pełnili: prezes stowarzyszenia Franciszek Sałaciak, dyrektor biura Doliny Karpia Anna Świątek oraz wójt gminy Tomice Witold Grabowski.
Po kolacji, podczas której mogliśmy spróbować w kilku odsłonach karpia zatorskiego, zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia dla gmin Spytkowice, Przeciszów i Zator, przyszedł czas na prezentację i degustację innych produktów ze znakiem Doliny Karpia. Miody, Krówki Zatorskie i pokaz piekarniczy z Diogra, wykorzystujący mąkę orkiszową . Był i pokaz kulinarny wędzenia karpia ze Skarbów Doliny Karpia.
- Po takiej kolacji jesteśmy „bardziej sympatyczni” o parę kilogramów
– wyznawali zgodnie dziennikarze.
To jednak było preludium do poznania i posmakowania Doliny Karpia.
Smaczny i pełen wrażeń dzień w Dolinie Karpia
Zaczęliśmy bardzo aktywnie, od spływu kajakowego na Skawie z firmą Kajaki na Skawie i wycieczki wycieczki ornitologicznej po kompleksie stawowym Przeręb. Naszymi przewodnikami byli ornitolodzy z Towarzystwa na Rzecz Ziemi z Oświęcimia.
Kolejna smaczna ryba „wylądowała” na naszych talerzach podczas obiadu w osieckim Molo. Zresztą podniebieniu spasowały również przystawka, rosół i deser. Myli się ten kto sądzi, że karp „rządzi” swoją doliną, choć oczywiście przysługuje mu zaszczytne miejsce. Pstrąg stąd, jest równie wyśmienity.
Odkrywajcie uroki Doliny Karpia – to prawdziwa kopalnia bogactwa natury.
- Najfajniejsze kąpieliska i miejsca, gdzie można skorzystać z wodnych atrakcji
- Kęty. Miniaturowe miasto kolejowe zachwyca rozmachem i szczegółami
- Legendarna lokomotywa "wróciła na tory" [ZDJĘCIA, WIDEO]
- Cena za życie Janka Kozuba chorego na rdzeniowy zanik mięśni to 9 mln złotych
- Wielkie zmiany personalne w archidiecezji. Gdzie księża odchodzą, gdzie przychodzą?
- Martyna Kasprzycka z Kęt została Miss Nastolatek Beskidów, a Miss Kathrin Januszewska
