Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe przetwory. Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na powidła śliwkowe z orzechami.
Przepis na powidła śliwkowe z orzechami. Fot. Andżelika Knop
Jak zrobić powidła śliwkowe? Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga długiego gotowania. Im dłużej będziemy smażyć śliwki, tym będą słodsze i smaczniejsze. Zobaczcie przepis.

Przepis na powidła śliwkowe z orzechami naszej Czytelniczki Andżeliki Knop, autorki bloga „W zielonej kuchni”. Powidła śliwkowe znakomicie sprawdzają się do naleśników, owsianek, czy też do różnych ciast i ciasteczek. 

Składniki 

  • 1 kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 
  • 20 dag  posiekanych orzechów włoskich 

Wykonanie
Śliwki umyć, osuszyć i wyciągnąć z nich pestki. Następnie przełożyć je do garnka z grubym dnem, podlać niewielką ilością wody (ok. 2 łyżek). Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby śliwki się nie przypaliły.  
Powidła będą gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. Powinno to trwać ok. 1,5 godziny. Jednak im dłużej smaży się powidła, tym są słodsze. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie, dokładnie wymieszać.  
Gorące powidła przełożyć do niewielkich słoiczków, mocno je zakręć i postawić do góry dnem, aby zakrętki dobrze trzymały. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska