https://gazetakrakowska.pl
reklama
II tura wyborów - pasek artykułowy

Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Jak zrobić fishburgera? Zdrowsza wersja burgera - burger rybny

opr. Magda Smoleń
Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Zobacz przepis.
Domowy burger z łososiem i sosem śmietanowym. Zobacz przepis.
Zdrowe burgery – fishburger z łososia. Zobacz jak zrobić zdrowego, domowego rybnego burgera. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o nim mowa, w 2021 roku królował na naszych stołach. Choć mogłoby się wydawać, że to tylko „bułka na ciepło” z dodatkami, to pojawiające się warianty smakowe udowadniają, że burgery wciąż potrafią zaskakiwać.

Na stołach królują zdrowe burgery!

W czasie pandemii, gdy lokale wydawały posiłki tylko na dowóz, burgery przeżywały wzrost popularności. Uwielbiamy je za ich prostotę, ale i różnorodność. Jednak, chociaż to kulinarny „pewniak”, przygotowując go, warto zadbać o dobre jakościowo składniki i nietuzinkowe dodatki. Etykieta „fast food’u” przyklejona do burgerów już dawno została zdjęta, a zarówno szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania zaskakują zdrowymi przepisami i niebanalnymi połączeniami smaków.

W zeszłym roku na stołach królowały zdrowe burgery. W czym tkwi ich sekret? Zdecydowanie w bazowaniu na dobrych jakościowo składnikach i lekkich sosach. To właśnie ten dodatek jest elementem, który idealnie spaja produkty w burgerze i nadaje im niepowtarzalnego aromatu.

Sos majonezowy został wyparty przez nietuzinkowe sosy na bazie dipów śmietanowych typu crème fraiche z dodatkami, takimi jak czosnek czy karmelizowana cebulka. Idealnie sprawdzają się one w nowoczesnym burgerze, ze względu na swoją aksamitną konsystencję i oryginalny smak.

Zdrowy burger z łososiem, szpinakiem i dipem śmietanowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g filetów łososia
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 100 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 3 sztuki pełnoziarnistej bułki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżki oliwy
  • 180 g dipu śmietanowego typu crème fraiche z czosnkiem i ziołami
  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • sałata lodowa
  • sól
  • pieprz
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Przygotowanie:
Rozdrobnionego łososia i ugotowany ryż wrzucamy do jednej miseczki. Umyty szpinak podgrzewamy na patelni, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni, odciskamy, siekamy i dodajemy do miski z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i oliwę. Całość mieszamy, a następnie formujemy 3 kotleciki, smarujemy je oliwą i smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Rozcinamy bułki, dolne połówki smarujemy dipem, a następnie układamy warzywa i gotowy kotlet z łososia. Przykrywamy górną częścią bułki.

Masz ochotę na inne burgery? Zobacz:

Może Cię zainteresować:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wielki Finał XXV Pucharu Tymbarku na Superauto.pl Stadionie Śląskim

Wielki Finał XXV Pucharu Tymbarku na Superauto.pl Stadionie Śląskim

Zmienia się krajobraz Bronowic. Trwają rozbiórki, powstanie zabudowa wielorodzinna

Zmienia się krajobraz Bronowic. Trwają rozbiórki, powstanie zabudowa wielorodzinna

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska