Piernik „cioci Halszki” z masą kajmakową i powidłami [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 60 dag mąki
- 20 dag miodu
- 10 dag margaryny
- 3 jajka
- 15 dag cukru
- łyżka sody
- łyżka zmielonych goździków
- łyżeczka cynamonu
Składniki na masę kajmakową
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- kostka masła
- 6 łyżeczek kakao
- powidła śliwkowe
Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).
Przepis Danuty Kudarciak
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?