https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić dobry sernik królewski?

opr. Magda Smoleń
Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepisy!
Sernik królewski na święta Bożego Narodzenia. Zobaczcie przepisy! Fot. Dolina Karpia
Czy wiecie, że sernik królewski z Doliny Karpia jest zarejestrowany na liście produktów tradycyjnych? A sernik królewski przygotowywany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ryczowa to ciasto, które nie ma sobie równych? Zobaczcie przepisy na królewskie serniki na świąteczny stół!

Sernik królewski – najlepsze, sprawdzone przepisy! Święta Bożego Narodzenia wymajają wyjątkowych wypieków. Jednym z nich jest sernik królewski. Specjalnie dla Was zebraliśmy przepisy na oryginalne serniki królewskie! Spróbujcie, bo warto!

Sernik królewski z Doliny Karpia. Ten sernik wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobaczcie przepis!
Sernik królewski z Doliny Karpia. Ten sernik wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobaczcie przepis! Fot. Dolina Karpia

Sernik Królewski z Doliny Karpia

Ten sernik to Kulinarny Produkt Lokalny Doliny Karpia.  Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki 
Ciasto kruche: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 całe jajo wiejskie 
  • 3 żółtka jaj wiejskich 
  • 10 dag margaryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 dag cukru

 
 
Masa serowa: 

  • 1,2 kg białego sera 
  • 3 żółtka jaj wiejskich 
  • 2 całe jaja wiejskie 
  • 2 i 1/4 szklanki cukru 
  • 5 łyżek oleju 
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 3 łyżeczki kakao 
  • 10 dag rodzynek 
  • 10 dag wiórek kokosowych 
  • 25 dag cukru 

 
Pianka: 

  • 3 białka jaj wiejskich 
  • 1/4 szklanki cukru

 
 
Sposób przygotowania: 
Delikatnie zagniatamy kruche ciasto. Przygotowujemy masę serową miksując w pierwszej kolejności jajka i żółtka. Dodajemy cukier, potem stopniowo zmielony ser, następnie olej, mleko i na końcu wsypujemy budyń. Dokładnie zmiksowaną masę serową wylewamy na wyłożoną kruchym ciastem blachę, przy czym pozostawiamy dwie szklanki masy i wsypujemy do niej kakao. Na jasnej masie układamy rodzynki i przykrywamy ciemną masą. Pieczemy w piekarniku 40 minut, następnie na podpieczony sernik wylewamy ubitą piankę z białek i na 20 minut wkładamy ponownie do piekarnika. 
Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia i przekładamy na drewnianą deskę. 
Przepis z Doliny Karpia

Sernik królewski pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Ryczowie
Sernik królewski pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Ryczowie Fot. archiwum

Sernik królewski Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
  • cukier

Masa serowa:

  • 1,2 kg sera białego
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • kokos do posypania
  • 3 łyżeczki kakao

Wykonanie:
Ciasto. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa. Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką. Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubić z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa (gmina Spytkowice)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska