Sernik królewski – najlepsze, sprawdzone przepisy! Święta Bożego Narodzenia wymajają wyjątkowych wypieków. Jednym z nich jest sernik królewski. Specjalnie dla Was zebraliśmy przepisy na oryginalne serniki królewskie! Spróbujcie, bo warto!

Sernik Królewski z Doliny Karpia
Ten sernik to Kulinarny Produkt Lokalny Doliny Karpia. Produkt zarejestrowany na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Składniki
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 całe jajo wiejskie
- 3 żółtka jaj wiejskich
- 10 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag cukru
Masa serowa:
- 1,2 kg białego sera
- 3 żółtka jaj wiejskich
- 2 całe jaja wiejskie
- 2 i 1/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżeczki kakao
- 10 dag rodzynek
- 10 dag wiórek kokosowych
- 25 dag cukru
Pianka:
- 3 białka jaj wiejskich
- 1/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Delikatnie zagniatamy kruche ciasto. Przygotowujemy masę serową miksując w pierwszej kolejności jajka i żółtka. Dodajemy cukier, potem stopniowo zmielony ser, następnie olej, mleko i na końcu wsypujemy budyń. Dokładnie zmiksowaną masę serową wylewamy na wyłożoną kruchym ciastem blachę, przy czym pozostawiamy dwie szklanki masy i wsypujemy do niej kakao. Na jasnej masie układamy rodzynki i przykrywamy ciemną masą. Pieczemy w piekarniku 40 minut, następnie na podpieczony sernik wylewamy ubitą piankę z białek i na 20 minut wkładamy ponownie do piekarnika.
Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia i przekładamy na drewnianą deskę.
Przepis z Doliny Karpia

Sernik królewski Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag margaryny
- cukier
Masa serowa:
- 1,2 kg sera białego
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 10 dag rodzynek
- kokos do posypania
- 3 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Ciasto. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę, rozłożyć na blaszkę.
Masa serowa. Jajka ubić z 1/2 szklanki cukru, powoli dodawać ser, całość utrzeć pałką. Dodać olej, budynie, mleko i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na ciasto, pozostawić ok. 1/2 szklanki masy. Dodać do niej kakao i rozłożyć delikatnie na ser, na to rozłożyć rodzynki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40 minut. W tym czasie ubić z trzech białek i 1/2 szklanki cukru pianę, zalać sernik i zapiekać jeszcze 20 minut. Gorący sernik posypać kokosem.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Ryczowa (gmina Spytkowice)
